Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
GRADSKE POTPORE

Odobreno je 2,7 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Foto: Grad Vukovar
Već sedam godina primarni je cilj razvoj gospodarstva, što je jedina moguća opcija života i opstanka Vukovara, istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava

Godinama unazad Grad Vukovar sustavno radi na osiguravanju potpora za poduzetnike s područja Grada, za što se osiguravaju milijuni kuna. Prepoznali su to i sami poduzetnici koji ne propuštaju potpore koje dodjeljuje Grad, a koje su mnogima od njih omogućile da prežive teške i neizvjesne mjesece ili pak da se odluče krenuti u poduzetničke vode. Unatoč svim problemima koje je izazvala epidemija koronavirusa, s tom praksom nastavljeno je i ove godine, gospodarstvenicima Vukovara uručeni su ugovori za ostvarivanje bespovratnih potpora Grada Vukovara. Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora na području Grada Vukovara za 2020. „Program poticanja poduzetnika“ otvoren je 25. lipnja 2020., a za provedbu Programa u Proračunu Grada Vukovara osigurano je 3,5 milijuna kuna.

Treću godinu zaredom dobili “Zlatnu bilancu” “Priznanje FINA-e dokaz je da smo dobri u onome što radimo”

– Već sedam godina naš je primarni cilj razvoj gospodarstva koji vidimo kao jedinu moguću opciju života i opstanka Vukovara. I ova godina, koja je bila izazovna što se tiče koronakrize i gospodarske krize te nestabilnih uvjeta, izdvojili smo 3,5 milijuna kuna proračunskih sredstava na račun svih drugih programa kao što su manifestacije u turizmu ili rad udruga. Sredstva smo prenamijenili za gospodarstvenike jer smo znali da će biti teško, jer smo sličnu situaciju imali prije desetak godina tijekom svjetske gospodarske krize – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Dodao je da je zaprimljeno ukupno 211 zahtjeva, odobreno je 148 (70%) zahtjeva u ukupnom iznosu višem od 2,7 milijuna kuna, dok je sedam zahtjeva još u razmatranju. Javni poziv sadržavao je devet mjera od kojih je najiskorištenija Mjera 3 – Očuvanje postojećih poduzetnika, za koju je odobreno 55 potpora u ukupnoj vrijednosti od gotovo 690 tisuća kuna.

Prema Penavinim riječima, u skladu s Javnim pozivom sufinancirano je otvaranje 32 nova obrta ili trgovačka društava (2019./2020.) s iznosom od gotovo 300 tisuća kuna, dok je nešto manje od 900 tisuća kuna isplaćeno subjektima koji su registrirani u proizvodnoj djelatnosti za potrebe nabave nove opreme ili proširenja kapaciteta Mjerom 6 – Jačanje konkurentnosti u proizvodnji.

PLIVAČKI KLUB VUKOVAR Sve bolji rezultati vukovarskih plivača

– Na dan 21. rujna 2020. broj obrta koji rade u Gradu ukupno je 485. Broj osnovanih obrta od početka 2020. do 21. rujna 2020. u Vukovaru je ukupno 40 te imamo 62 novoosonovana trgovačka društva. Poglavito raduje podatak da imamo 32 nova poduzeća i tisuću radnika više nego prije šest godina. Te su brojke rezultat i ovih mjera i našega ovakvog ponašanja i promišljanja – istaknuo je Penava. Najavio je da će Grad Vukovar na isti način nastaviti i dalje raditi, tako da su već sada osigurana sredstva za potpore poduzetnicima i u 2021. godini. Prema njegovim riječima, u vrijeme destabilizacije gasi se sve ono što životno nije važno i ne donosi nova radna mjesta.

– Pokazali smo već do sada kako ćemo nova radna mjesta i razvoj gospodarstva štititi pod svaku cijenu. Taj način rada trasirali smo prije sedam godina, otkad smo gospodarstvo istaknuli kao naš osnovni cilj i preduvjet opstanka i ostanka. Drago nam je što su i poduzetnici prepoznali sve te naše napore i što se redovito javljaju na pozive koje raspisujemo – zaključio je Penava