Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Projekti od 34 mil. kuna

Kulturna baština dalmatinskih gradova i općina ponovno će oživjeti uz pomoć EU sredstava

Gabrijela Žalac
1/3
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

"Uvjerena sam da će ovi projekti osigurati dodatnu kulturnu, turističku i gospodarsku vrijednost Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekla je ministrica Žalac.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU  Gabrijela Žalac s načelnicima, gradonačelnicima i ravnateljima ustanova u kulturi potpisala je u Splitu ugovore za projekte iz programa  EU  "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine"  vrijednih bespovratnih 34 milijuna kuna, a ministar graditeljstva Lovro Kuščević pet ugovora o kapitalnoj pomoći jedinicama lokalne samouprave.

Ministrica Žalac je rekla da je kroz EU fondove omogućeno da se obnovi i revitalizira vrijedna kulturna baština koja nudi veliki potencijal za razvoj županija, gradova i općina.

 Među ostalima Grad Split je potpisao ugovor koji se odnosi na projekt 'Dodir sporta i kulture', u što je uključen interpretacijski centar na Poljudu.

  "Uvjerena sam da će ovi projekti osigurati dodatnu kulturnu, turističku i gospodarsku vrijednost Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekla je ministrica Žalac.

Ministar Kuščević je potpisao Ugovore o dodjeli kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za ovu godinu za Stari Grad, Lovreć, Gradac, Lokvičići i  Nerežišća koji će urediti komunalnu infrastrukturu, a ukupna vrijednost projekata je  3,3 milijuna kuna dok će Ministarstvo projekte financirati sa 770 tisuća kuna.

 "Potpisivanjem današnjih ugovora privodimo kraju realizaciju projekta za 2016. godinu za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnih standarda, te se nadamo da će ih u budućnosti biti još", rekao je Kuščević i dodao da je u državnom proračunu za tu namjenu osigurano 30 milijuna kuna.