Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Zeljarijada u Vidovcu od 20. do 22. rujna

Lani su skuhali 1333 metra dugu sarmu, provjerite što planiraju ove godine

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Posjetitelje očekuje bogat kulturni, edukativni i zabavni program. Tako će se u petak održati Dani polja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede te Dječja smotra folklora, a na kraju prvog dana nastupit će Prljavo kazalište

Zeljarijada, gastronomska manifestacija u čast izvornog proizvoda - varaždinskog zelja, održat će se 22. put u Vidovcu od 20. do 22. rujna s mnogim popratnim događajima koji iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja.

Varaždinska županija Magična modna priča poduzetništva i sporta ispunila atrij Županijske palače

Zeljarijada i ovaj put donosi raznovrstan trodnevni program, a njezin je središnji dio kuhanje i podjela mega sarme koju pripremaju desetci kuhara.

- Iako će se mega sarma kuhati u subotu, zahtjevne pripreme već su počele. Prošle je godine sarma bila duga 1333 metra, a ove će godine biti još duža - najavio je Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza.

- Priprema najduže sarme je vrlo težak posao koji se mora odraditi u tri dana. Veseli me što su i ove godine s nama učenici iz Srednje škole "Arboretum Opeka" iz Marčana i Gospodarske škole iz Varaždina te prvi put učenici Srednje škole iz Preloga, koji će nam pružiti prijeko potrebnu pomoć - rekao je Crleni u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Na predstavljanju manifestacije bio je i načelnik vidovečke općine Bruno Hranić, koji je podsjetio da, osim varaždinskog zelja, imaju i drugi autohtoni proizvod - vidovečki gibanek.

ukupno ulaganje vrijedno je 70 milijuna kuna Opća bolnica Varaždin dobit će objedinjeni hitni bolnički prijam

- S našom smo hranom napokon otvorili novi prostor za razvoj ruralnog turizma u našoj općini. Na području županije smo povezali gastronomiju i turizam i to je ono što privlači posjetitelje - rekao je Hranić.

Župan Radimir Čačić Zeljarijadu je nazvao jednim od ključnih brendova koje Varaždinska županija može ponuditi.

- Manifestacija je ovdje u velikoj mjeri zaživjela, a u budućnosti će sigurno biti prepoznata i na razini države. Sarma je najpopularnije jelo kod nas u Varaždinskoj županiji i dio je naše enološko-gastronomske priče koju pokušavamo graditi - rekao je Čačić te dodao kako je glavni sastojak sarme varaždinsko zelje koje je zaštićeno na europskoj razini.

Posjetitelje očekuje bogat kulturni, edukativni i zabavni program. Tako će se u petak održati Dani polja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede te Dječja smotra folklora, a na kraju prvog dana nastupit će Prljavo kazalište.

ulaže se 31,4 milijuna kuna Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin će do rujna 2020. biti u potpunosti obnovljen

Za subotu je najavljeno otvorenje Sajma starih zanata, Gospodarskog sajma "Vidovečka špajza" i Sajma zaštićenih proizvoda u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, a posljednjeg dana Zeljarijade održat će se mimohod KUD-ova i Međunarodna smotra folklora.

Ovogodišnja će se Zeljarijada održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a pokrovitelji su i Ministarstvo poljoprivrede, Općina Vidovec, Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica.