Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
ulaže se 31,4 milijuna kuna

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin će do rujna 2020. biti u potpunosti obnovljen

1/2
Foto: Varaždinska županija
Na obje zgrade Doma bit će promijenjena kompletna stolarija, ugrađena će biti termofasada, a u zgradi depandanse ćemo dobiti novu kotlovnicu koja će zamijeniti postojeću, potpuno dotrajalu. Više nećemo imati velike gubitke vode i plina, jer će sve ići preko solarnih panela, uključujući i klimatizaciju, rekla je ravnateljica Doma

U Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu je potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi, a ujedno su počele pripreme za otvaranje gradilišta.

kod 'starog mlina' Gradi se novi dom za starije i nemoćne kapaciteta 30 osoba

Ugovor su potpisali ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški i direktor tvrtke Gradis d.o.o. Hrvoje Lonjak u prisustvu župana Radimira Čačića, njegovih zamjenika Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka, savjetnice Natalije Martinčević, direktora AZRA-e Borka Mikića i drugih gostiju, prenijeli su uz Varaždinske županije

Time je u Varaždinskoj županiji počela realizacija još jednog važnog projekta EU. Do 31. kolovoza 2020. godine zgrada Doma umirovljenika, koja je izgrađena prije više od 40 godina, postat će energetski učinkoviti objekt, a 360 korisnika i 103 zaposlenika boravit će u daleko boljim i kvalitetnijim uvjetima.

stara 777 godina Odaberite hrvatsko stablo godine: Je li Belina lipa u Visokom favoritkinja?

- Unaprijed se veselim što će naših 360 korisnika imati sasvim drugu razinu kvalitete života u svojoj starosti i bolesti. Trećina naših stanovnika spada u stariju populaciju i zato su ovakvi projekti od posebnog značaja. Država je, nažalost, prestala ulagati u domove, a potrebno ih je održavati po najvišim standardima. Zato je naš projekt EU energetske obnove izvanredan u svakom pogledu. Predviđeni su opsežni radovi, a posebno je važno što će svi prostori biti klimatizirani. Projekt će donijeti 600.000 kuna ušteda na energentima godišnje, a upravo putem tih ušteda vraćat ćemo kredit HBOR-a. S obzirom na to, ulaganje nas zapravo neće koštati ništa budući da smo dobili bespovratna sredstva EU, kao i bespovratna sredstva iz Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU – istaknuo je župan Čačić. 

projekt Tri županije za cjeloživotno učenje: 'To je odgovor na izazove tržišta rada'

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin na adresi Zavojna 6, Varaždin“ nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi  31,370.667,29 kuna, a vrijednost samih radova je 30,258.278,29 kuna. Ugovorena vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 28,012.538,38 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 14,664.281,61 kn ili 52,35 %. Osigurana su i bespovratna sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU u iznosu od 7,352.018,56 kuna, a preostali iznos osigurava Dom za starije i nemoćne.

- Na obje zgrade Doma bit će promijenjena kompletna stolarija, ugrađena će biti termofasada, a u zgradi depandanse ćemo dobiti novu kotlovnicu koja će zamijeniti postojeću, potpuno dotrajalu. Više nećemo imati velike gubitke vode i plina, jer će sve ići preko solarnih panela, uključujući i klimatizaciju. Ne treba govoriti što će to tijekom vrućina značiti za naše korisnike, koji u prosjeku imaju 87 godina. Cijeli dom će biti klimatiziran, a troškovi neće biti veliki. Mijenjat ćemo i liftove budući da su postojeći dotrajali i često su u kvaru. Uštede će biti i na rasvjeti, jer će biti ugrađena nova rasvjetna tijela. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine, izvan ovog projekta EU, uz dodatnih milijun kuna iz resornog ministarstva uspjeti urediti i 50-ak soba – rekla je ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški.

Završen još jedan EU projekt u Istri: Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ivana Batelića - Raša Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja, zasjala u novom sjaju

Predviđena ušteda za grijanje/hlađenje nakon provedbe energetske obnove iznosit će 56,29 posto, a emisija CO2 smanjit će se za 44,08 %.   

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.