Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 3487 pregleda
Upozorenje stručnjaka i ekoloških aktivista

Legalno, ali apsurdno: uz Biblijski vrt naguran zimmer frei s bazenom

Biblijski vrt
1/6
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Izvor u svetištu Gospe od Stomorije, oko kojeg je nastao Biblijski vrt, koji je stoljećima napajao žedne hodočasnike i životinje koje su se spuštale s Kozjaka te zalijevao biljke je - presušio

Biblijski vrt u Kaštelima, jedini u Hrvatskoj, utemeljen 1998. godine povodom dolaska pape Ivana Pavla II., u kojemu rastu brojne od stotinjak biljnih vrsta koje se spominju u Bibliji, izložen je devastaciji i propadanju. Upozorava na to Ivna Bućan, utemeljiteljica vrta, dr. Ivo Babić, povjesničar i bivši dekan splitskog Sveučilišta koji je neki dan dobio nagradu Grada Trogira, Matko Mijić, akademski kipar i niz ekoloških aktivista koji su sudjelovali u stvaranju i održavanju vrta.

- Na ulazu u Biblijski vrt, nedaleko od Ključa svetog Petra, rada Matka Mijića, niknuo je isprva maslinik OPG-a, što je bilo jako lijepio, a potom građevina, očito namijenjena turizmu i na opće zaprepaštenje svih, bazen, koji je šaka u oko ovoj oazi mira u kojoj, okružene biblijskom vegetacijom, imate Križ života Kažimira Hraste, Noinu arku Vaska Lipovca, Jabuku Adama i Eve također Hrastinu... To su apsurdi, a kuća i bazen izgrađeni su legalno i zato apeliramo na zakonodavca da se promijene zakoni jer smo postali zemlja u kojoj ništa nije sveto i sve je moguće - poručila je Ivna Bućan, utemeljiteljica Biblijskog vrta, koja nije zabrinuta jedino zbog nekontrolirane gradnje već i zbog nestanka vode.

Izvor u svetištu Gospe od Stomorije, oko kojeg je nastao Biblijski vrt, koji je stoljećima napajao žedne hodočasnike i životinje koje su se spuštale s Kozjaka te zalijevao biljke je - presušio.

Primitivni mentalitet

- Mogu izraziti sućut prostoru gdje je stoljetna izvor voda koja je okupljala ljude i koja je razlog nastanka ovog svetišta, sada mrtva i to trajno, bojim se za sva vremena. Stari Kaštelani su odnosili svetu vodu iz svetišta, za nju se govorilo "Tko je pije bit će zdrav, tko se umije bit će lijep", a više je nema. Razlog su bušotine kojih je jako mnogo, svi okolo crpe vodu i naš je izvor presušio - upozorava Bućan.

- Ovo je malo oaza ostatak predivnog krajolika Kaštelanskog polja koje je nekad bilo najljepše u Dalmaciji. Ne bih se iznenadio daljnjoj devastaciji prostora. Javno govore da Dalmacija treba biti Provansa, a Split Ibiza, dakle, kič ljudi, i kič, odnosno Zimmer frei mentalitet. Ovu malu oazu pokušavamo spasiti od mentaliteta strvinara socijalizma koji se kupaju u bazenima s ružičastim labudovima koji će postati amblem našeg budućeg Zimmer-frei krajolika. Društvo se vizualizira u krajoliku. Socijalna praksa u urbanizmu je rukopis našeg kaosa jednog primitivnog mentaliteta koji se nije urbanizirao - rekao je dr. Babić.

Vjera Rilov, predsjednica kaštelanske udruge Lijepa naša i Danka Radić, predsjednica trogirskog društva Radovan, pozvale su da se Biblijski vrt zaštiti kao kulturni krajolik.