Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždin

Liječnicima stanovi u najam, u bolnici i dječji vrtić

gradonačelnik Ivan Čehok
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Norveška i Švedska imaju vrtiće u sklopu većih bolnica i tako zapravo potiču natalitet, kažu u Gradu Varaždinu

U Gradu Varaždin razmatraju mjere kojima bi se zaustavio odljev liječnika u varaždinskoj bolnici, o čemu je obavljen i razgovor s ravnateljem bolnice dr. Nenadom Kudelićem. Uz gradonačelnika Ivana Čehoka, na sastanku je bio i Robert Vugrin, zamjenik varaždinskog župana, a glavna tema bila je ostvarenje ideje da se varaždinskim liječnicima osiguraju stanovi. Grad Varaždin uredio je četiri stana u Hrašćici za koje će bolnica uskoro raspisati natječaj.

Na sastanku je predloženo da po jednu trećinu najamnine sufinanciraju grad i županija, dok bi jednu trećinu najma plaćali sami liječnici koji će moći i otkupiti stan ukoliko to žele. Najavljeno je i potpisivanje sporazuma između grada, županije i bolnice, što bi bio još jedan korak prema zadržavanju liječničkog kadra u Varaždinu. Ravnatelj Kudelić ističe da dva liječnika neophodna za funkcioniranje bolnice čekaju na dodjelu stanova. Dogovoreno je i da Grad Varaždin i Opća bolnica Varaždin u skladu s potrebama bolnice otvore dječji vrtić u sklopu bolnice.

poduzetnici Pet europskih regija Varaždin u novom projektu ABCitiES

– Ta je ideja o kojoj ​već neko vrijeme razmišljamo, inicijativa ravnatelja Kudelića i Grada. Treba samo vidjeti na koji ćemo način tu skupinu integrirati u naš gradski vrtić. Prostor postoji, ali s obzirom na to da već sada imamo prevelik vrtić, možda da ga rascijepimo na dva vrtića i da u jedan od tih dijelova smjestimo bolnički vrtić. Inače, to je nešto što rade sve zemlje. Bio sam puno po Skandinaviji. Na primjer, Norveška i Švedska imaju vrtiće u sklopu većih tvornica, bolnica i tako zapravo potiču natalitet. Majke, ali i očevi, mogu doći vidjeti dijete za radnog vremena, mogu se s njim pola sata družiti. To je novi model koji bi mogao zaživjeti i u Hrvatskoj i mi ćemo to pokušati do kraja godine napraviti za našu bolnicu - rekao je gradonačelnik Čehok.

Odlazak liječnika u inozemstvo problem je s kojim se suočavaju gotovo sve hrvatske bolnice i domovi zdravlja. 

Ivan Čehok i Zlatko Dalić Inicijativa na krilima uspjeha nogometne reprezentacije Grad Varaždin kandidira se za nacionalni nogometni kamp