Izbornik
Naslovnica Županije
Sastanak župana s premijerom

Lista želja teška više milijardi kuna: traže brze ceste i veće plaće za radnike

Petorica župana sastala se s premijerom
Foto: Varaždinska županija
Plan o osnivanju Savjeta za središnji i sjevernu Hrvatsku predstavljen je premijeru, a sljedeći sastanak na tu temu najavljen je za veljaču

Petorica župana sa sjevera predstavila su premijeru Andreju Plenkoviću plan o osnivanju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku jer smatraju da bi to pomoglo daljnjem razvoju županija sa 600.000 stanovnika, posebno u povlačenju novca iz fondova EU za kapitalne investicije.

Župani imaju liste želja čiji se konačni financijski iznos još ne zna, no riječ je o više milijardi kuna. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tako na prvo mjesto stavljaju dovršetak izgradnje brze ceste od Zagreba do Bjelovara, koja je zasad izgrađena do sela Farkaševca, a župan Damir Bajs očekuje da se u mandatu ove Vlade krene s gradnjom preostalih 17 kilometara do Bjelovara, čime bi se županija izvukla iz prometne izolacije i privukla investitore. Drugi je projekt uspostava željezničkog prometa na novoizgrađenoj pruzi Sveti Ivan Žabno – Gradec, prvoj novoj pruzi u Hrvatskoj u posljednjih pedeset godina, koja bi trebala biti završena do proljeća.

No, pojavila se informacija da neće biti puštena u promet zbog radova na dionici pruge Dugo Selo – Križevci, pa Bajs očekuje pomoć od Vlade. Traže pomoć i u izgradnji 12 škola, vrijednom 400 mil.kuna.

– Očekujemo da država preuzme svoj dio obveza ili da se gradnja škola omogući nekim drugim modelom – kaže Bajs.

U Međimurskoj županiji ističu da su kandidirali niz projekata u zdravstvu, obrazovanju, prometu, zaštiti okoliša i kulturnoj baštini. Mnogi su već odobreni i financirat će se najvećim dijelom iz EU, pa je glavni zahtjev prema Vladi povećanje plaća radnicima rasterećenjem gospodarstvenika.

Novi susret u veljači

Povećanje plaća važnim drži i varaždinski župan Radimir Čačić, koji je potporu Vlade zatražio za strateške projekte, poput brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave do Zagreba, vrijedne oko 100 milijuna eura, Zagorske brze ceste i Podravske brze ceste. Podršku traži i za centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin, vrijedan 40 milijuna eura. Čačić gura i projekt Centra znanosti na Dravi, po uzoru na Copernicus uz rijeku Vislu u Poljskoj. Vrijednost centra s laboratorijima, istraživačkim parkom, planetarijem... je 80 mil. eura.

Koprivničko-križevačka županija u “top 3” stavlja projekt brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, projekt Podravske brze ceste i Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, jedan oko 760 milijuna kuna. Taj projekt, kaže župan Darko Koren, zadovoljava sve uvjete za sufinanciranje iz kohezijskog fonda EU-a.

U Krapinsko-zagorskoj županiji pak traže potporu za izgradnju brze cesta Mokrice – Marija Bistrica – Popovec vrijednu 445 mil. kuna, rekonstrukciju i elektrifikaciju željezničke pruge Zabok – Krapina – Đurmanec – državna granica, vrijednu 643 milijuna kuna, gradnju centra kompetencija za ugostiteljstvo i turizam te centara izvrsnosti za zdravstvo i poljoprivredu vrijednih oko 150 mil. kuna, te sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području županije vrijedan čak 692 mil. kuna. Novi sastanak župana najavljen je za veljaču.