Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Crveni križ pomaže osobama u samoizolaciji otvaranjem besplatnog broja psihosocijalne podrške 0800 1188

Ljudima teško pada samoća, oraspoloži ih pitanje što će raditi nakon izolacije

1/2
Foto: REUTERS/Ciro De Luca CIRO DE LUCA/Ilustracija
Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije obavještava sve osobe starije životne dobi i one koji trebaju pomoć s područja Zagrebačke županije da im se jave vezano za dostavu prehrambenih proizvoda i lijekova

Sami su u svojim domovima i sve što žele jest prilika da s nekim podijele svakodnevicu ili dobiju potvrdu da će sve biti u redu. Osobama koje zbog mjere samoizolacije ne smiju izaći iz kuće osim u najnužnijim situacijama, često je potreban netko za razgovor tko bi im dao savjet kako prebroditi ovo teško vrijeme. I dok se neki mogu obratiti članovima svoje obitelji ili prijateljima, drugi se odlučuju okrenuti 0800 1188, odnosno telefonsku liniju psihosocijalne podrške koju je za njih otvorio Crveni križ Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija Odgađa se prikupljanje uzoraka bučinog ulja

Kriza 12. ili 13. dan

Svi volonteri, kaže v.d. ravnateljice Drinka Sopta, educirani su psiholozi ili socijalni radnici, stoga su izvrsno pripremljeni upravo za ovakve situacije.

– Oni koji zovu možda imaju strah od nepoznate situacije, boje se za svoju obitelj, nije im lako biti samima. Zato zovu našu besplatnu liniju, koja ih spaja sa psiholozima koji im u tome mogu pomoći – kaže D. Sopta, a jedna od volonterki na liniji, Jelena Mučko iz Vrbovca, objašnjava kako ti razgovori izgledaju.

Foto: Zagrebačka županija

– Iskreno, nismo još dobili toliko poziva, ali oni koji su zvali jednostavno su bili usamljeni i htjeli su s nekim ostvariti ljudski kontakt, makar preko telefona. Obično su to bili ugodni razgovori u kojima sam saznala čime se bave, kakvi su im interesi i što vole raditi, nešto o čemu i inače razgovaramo s ljudima. Često su završavali pozivima na kavu nakon što sve ovo završi – kaže ova socijalna radnica koja se u svojim godinama iskustva često susrela s ovakvim situacijama.

Od 19. ožujka Zbog epidemije zatvoreni neki matični uredi

– To nisu ljudi koji su bolesni ili imaju nekakvu dijagnozu. Izolacija im jednostavno teško pada pa su htjeli razgovarati s nekim jer više ne znaju što će sa sobom. Već su počistili kuću, odigrali igrice i sad su sami sa sobom. Nikome nije jednostavno biti sam, a pogotovo kad je primoran ostati u kući dva tjedna. Najgore bude pred sam kraj tog dvotjednog razdoblja, tamo oko 12. ili 13. dana – objašnjava Mučko, a kaže da sugovornicima diže raspoloženje pitajući ih što žele uraditi nakon izlaska iz izolacije.

– Ali moraju zapamtiti da kriza i dalje traje, pa i nakon izlaska iz samoizolacije moraju paziti na sebe i na druge oko sebe – upozorava Mučko.

Pomoć starijima

Osim telefonske linije, Crveni križ Zagrebačke županije također starijima i nemoćnima pruža pomoć u obliku odlaska u kupovinu po namirnice i lijekove da ne bi morali izlaziti sami.

Županija nastavlja s mjerom davanja 1000 kuna za svaku novu bebu Za potpore za svako novorođeno dijete osigurano 2,9 milijuna kuna

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije obavještava sve osobe starije životne dobi i one koji trebaju pomoć s područja Zagrebačke županije da im se jave vezano za dostavu prehrambenih proizvoda i lijekova, a brojevi telefona mogu se pronaći na stranicama Županije te Društva.