Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija nastavlja s mjerom davanja 1000 kuna za svaku novu bebu

Za potpore za svako novorođeno dijete osigurano 2,9 milijuna kuna

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Poznato je da dojenje ima višestruko pozitivan učinak i na bebe i na mame. Županija je svjesna te činjenice, investira u djecu, a uskoro se očekuje i status Županije prijatelja djece, rekla je zamjenica Nadica Žužak

Zagrebačka županija i u ovoj godini nastavljat će pomagati roditeljima dodjelom 1000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Za tu je namjenu iz proračuna izdvojeno 2,9 milijuna kuna. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u roku od četiri mjeseca od dana rođenja djeteta.

Upozorenje za roditelje Odgađa se zdravstveni pregled za upis prvoškolaca

Prebivalište u Županiji

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć, naglašavaju u Županiji, može ostvariti jedan od roditelja, odnosno samohrani roditelj ili roditelj iz jednoroditeljske obitelji, koji pri tom mora biti državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje jednu godinu prije dana rođenja djeteta, a u trenutku podnošenja zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć priznat će se i posvojitelju maloljetnog djeteta koji ispunjava uvjete iz odluke, bez obzira na starost djeteta.

Obrasci zahtjeva za 2020. godinu mogu se preuzeti na web-stranici Zagrebačke županije kao i sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć. Za sva pitanja, građani se mogu obratiti Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje na broj telefona 01/6009-485.

Bitno je naglasiti da postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zahtjev i pripadajuća dokumentacija (uvjerenje o prebivalištu za novorođeno dijete, uvjerenje o prebivalištu podnositelja zahtjeva, osobna iskaznica podnositelja zahtjeva, njegov IBAN računa, pravomoćno rješenje o posvojenju za posvojitelje ) podnose se u pisanom obliku na adresu Upravnog odjela u Ulici grada Vukovara 72/V. O tome ispunjavaju li podnositelji uvjete ili ne, odlučit će Upravni odjel.

Proglašeni najbolji sportaši za 2019. godinu Brat i sestra Pereglin pokorili Hrvatsku i svijet, proglasivši ih najboljima priznanje im odala i županija

Inače, u 2019. godini Zagrebačka županija isplatila je 2378 jednokratnih novčanih pomoći za novorođeno dijete, dok je u 2018. godini isplaćeno njih 2375. Kroz svoje godine djelovanja brigu o majkama i djeci uzima kao svoj važan zadatak, pa tako, primjerice obilježava Nacionalni tjedan dojenja, koji se „slavi“ prvi tjedan u listopadu. Tako je učinila i prošle godine, pa je u suradnji s Domom zdravlja financirala nabavu i postavljanje klupa za dojenje u svim gradovima i 13 općina, koje su za to iskazale interes. U gradovima su klupe postavljene godinu ranije, a u općinama u 2019. godini.

– Promoviramo dojenje kao najbolji izbor prehrane za novorođeno dijete i dojenče. Majčino mlijeko je najbolji mogući izbor hrane, sva ostala hrana preslika je majčina mlijeka, ali bez imunoloških, nutritivnih, socioloških i psiholoških svojstava – rekla je prilikom ove proslave lani pedijatrica Andreja Filija, predsjednica županijskog Koordinacijskog tima za dojenje, dodavši da se doji “na zahtjev“, kada god dijete to poželi, pa klupe za dojenje majkama omogućuju da to učine i kada su u šetnji. U sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije, dodala je, postoje i grupe za potporu dojenja, a organiziraju se i trudnički tečajevi.

I zamjenica župana Nadica Žužak rekla je da je važno ukazivati koliko je dojenje dobro za zdravlje djeteta.

OSIGURANO 400.000 KUNA ZA DESETODNEVNU REHABILITACIJU Besplatno liječenje u Naftalanu za branitelje, vatrogasce i oboljele od psorijaze

Dojenje super i za bebe i mame

– Poznato je da dojenje ima višestruko pozitivan učinak i na bebe i na mame. Županija je svjesna te činjenice, investira u djecu, a uskoro se očekuje i status Županije prijatelja djece – rekla je zamjenica Žužak.