Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Predstavljen novi Zakon o državnoj imovini

Lokalna samouprava dobit će mnoge 
državne nekretnine

Dom zdravlja u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ivo Žinić: Bivši sustav upravljanja državnom imovinom oduzimao je prava lokalnoj samoupravi da raspolaže nekretninama

– Novi zakon prvi put omogućava jedinicama lokalne samouprave i županijama da upravljaju određenim nekretninama. Bivši sustav i rješenja upravljanja državnom imovinom uvijek su ta prava oduzimala, pokušalo se iz jednog središta upravljati na krivi način. No smatram da s određenim nekretninama najbolje mogu raspolagati i upravljati upravo oni koji tu i žive – naglasio je župan Ivo Žinić na sastanku s ministrom državne imovine Goranom Marićem koji je okupio predstavnike svih općina i gradova Sisačko-moslavačke županije.

Potpisani ugovori o razminiranju Potpisani ugovori Do kraja godine razminirat će se sva poljoprivredna područja u SMŽ

Ministar ih je informirao o novostima koje proizlaze iz novog zakona koji je krajem svibnja donesen u Saboru.

– Imovina i ljudi su temeljni atribut države i imovina treba služiti ljudima koji žive uz nju. Ovo je najbolji primjer kako pridonijeti da mladi ostanu na ovom području jer je ovaj Zakon poticajan i motivirajući za poduzetničku aktivnost. Mnoštvo nekretnina koje su trenutačno u vlasništvu RH poput vrtića, škola, parkova, domova zdravlja, vatrogasnih domova, domova kulture, sportskih igrališta, rekreacijskih centara itd. na temelju ovog Zakona postaju vlasništvo općina, gradova i županija – kazao je Marić istaknuvši vrlo dobru suradnju s gradovima i općinama prilikom izrade Zakona o državnoj imovini.

Dobro i za razvoj županije

– Prihvaćeno je mnogo sugestija sa svih razina, dokazano je da Zakon nije ni stranački ni ideološki, on nije zakon interesnih skupina već istinski reformski zakon, zakon nacionalnih interesa. To ponajviše osjećaju upravo jedinice lokalne samouprave koje više ne moraju čekati milost iz centara moći, nego se primjenom Zakona svaka jedinica može razvijati, posebice ova županija koja je na začelju po razvijenosti – dodao je ministar Marić koji je, kaže, siguran kako za dvije do tri godine više neće biti zapuštene državne imovine.

Nekretnine za Sunju i Petrinju

Na sastanku je ministar darovao državne nekretnine Sunji za izgradnju reciklažnog dvorišta, a Gradu Petrinji uručena su dva Ugovora o darovanju nekretnina, od kojih je jedan za zemljište namijenjeno za izgradnju parka s multifunkcionalnim igralištem uz rijeku Petrinjčicu, a drugi za izgradnju dječjeg i sportskog igrališta između Vatrogasne i Malinove ulice.

Na sastanku je najavljena i skorašnja predaja bivše vojarne u Lađarskoj u vlasništvo Sisačko-moslavačke županije, temeljem lanjske odluke Vlade.

Čeka se još samo odluka DORH-a koja je obvezna u takvim postupcima.

Turopoljska svinja u Lonjskom polju Park prirode Lonjsko polje Uzgoj turopoljske svinje za razvoj Lonjskog polja