Ludbreški hren 48. je hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije. Europska je komisija u Službenom listu EU od 3. travnja objavila da je ludbreški hren dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je naziv tog jedinstvenog poljoprivrednog proizvoda upisan u registar te zaštićen na području cijele Unije.
Riznica gastro delicija
– Ponosni smo što je ludbreški hren 48. hrvatski, ali i 10. tradicionalni poljoprivredni proizvod Varaždinske županije zaštićen na razini Europske unije. Ovime su potvrđeni kvaliteta i jedinstvena svojstva ludbreškog hrena kao i to da je naša županija prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija. Ponosni smo na trud koji pojedinci, OPG-ovi, udruge i tvrtke iz naše županije ulažu da bi očuvali i zaštitili tradiciju i običaje našega kraja – rekao je župan Anđelko Stričak čestitavši Euviti – Clusteru za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je uz pomoć županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša pokrenuo postupak zaštite.
– S obzirom na to da se ludbreški hren tradicionalno konzumira na Uskrs, možemo ustvrditi da se radi o najljepšoj uskrsnoj čestitki – dodao je župan.
Ludbreški se hren ukratko može opisati kao ljut, oštar i osvježavajući, izvrsno se slaže s kuhanim ili pečenim mesom, ali i ribom, odličan je dodatak salatama, a k tome je i jako zdrav. Riječ je o korijenu povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana), a ta autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Poseban je i po tome što ima značajan sadržaj ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina, a u odnosu na druge vrste hrena sadrži veće količine fosfora i vitamina C.
Kvalitetan i specifičan
Njegove specifične odlike, kvalitetu i jedinstven okus odavna su prepoznali stanovnici ludbreškoga kraja i cijele županije koji ga desetljećima koriste na razne načine pa svježe naribani hren miješaju s malo vrhnja ili naribanim jabukama, dodaju ga salati od cikle i mrkve, prave od njega hladni umak...
– Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju ludbreškog hrena ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalni način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja, bitnih za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina uzgoja važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava – navodi Ministarstvo poljoprivrede.