Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Investicija vrijedna 16 milijuna eura Bjelovaru donosi veći standard zbrinjavanja otpadnih voda

Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

storyeditor/2024-04-05/bjjj_a_fo.jpg
Foto: Bjelovar GRAD Bjelovar bit će među deset gradova u Hrvatskoj koji imaju treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Bjelovar izgrađen je u naselju Veliko Korenovo još 1980. godine, ugovor za rekonstrukciju potpisan je 2022., a sada su u tijeku radovi na izgradnji popratnih objekata

U Bjelovaru je u tijeku još jedna velika investicija, a radi se o dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikom Korenovu. Riječ je o investiciji u sklopu aglomeracije Bjelovar. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Bjelovar izgrađen je u naselju Veliko Korenovo još 1980. godine. Ugovor, unutar projekta aglomeracije, s izvođačem radova RIKO d. o. o. Ljubljana za njegovu rekonstrukciju potpisan je još u lipnju 2022., a odnosi se na projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju te probni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i dispozicije mulja.

U siječnju je predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić predstavio izgradnje i rekonstrukciju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području grada Bjelovara, a sada su u tijeku radovi na izgradnji popratnih objekata, a uskoro kreće i sam početak rekonstrukcije pročistača.

Dodatne dozvole

– Ugovor je s izvođačem radova RIKO d. o. o. Ljubljana, renomiranom tvrtkom za ovakve projekte, potpisan još u lipnju 2022. godine, no kako je već uobičajeno kod ovakvih zahvata, morali smo čekati razne dodatne dozvole. Ovo je investicija vrijedna 16 milijuna eura, jako važna za Grad Bjelovar i donosi još veći standard zbrinjavanja otpadnih voda. U tijeku su radovi na izgradnji popratnih objekata, a uskoro kreće i sam početak rekonstrukcije pročistača – kazao je gradonačelnik Dario Hrebak. Kako je objasnio gradonačelnik, ovim projektom podižu treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda što ima malo gradova u Hrvatskoj, čak su u deset gradova koji će imati tako visok stupanj pročišćivanja otpadnih voda.

Predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić objasnio je da se radi djelomično o gradnji, a djelomično o rekonstrukciji.

– Ovo je jedna bitna sastavnica vrijednog projekta koji je u većem dijelu realiziran. Ono što je poznato građanima su mreža, rekonstrukcija i izgradnja vodovoda i kanalizacije. To je uspješno završeno, objekti su u funkciji, oprema je isto u funkciji, a ostao je još ovaj dio vezan za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Radi se djelomično o gradnji, a djelomično o rekonstrukciji postojećih objekata, tako da ćemo uz ove radove koji su započeti vrlo brzo uvesti izvođače i u rekonstrukciju ulazne građevine i upravne zgrade. To je dio koji će uslijediti odmah nakon ovoga – objašnjava Ivančić.

Podizanje standarda

Sada slijedi gradnja tlačnog cjevovoda za odvod pročišćenih voda do novog recipijenta i na kraju očekuju izvođenje poslova za sam uređaj. Plan je da do sredine ove godine ukupno sve sastavnice ovog projekta budu u realizaciji, a do sljedeće godine u šestom mjesecu da bude i završena gradnja. Poslije toga slijedi puštanje u rad i vođenje idućih godinu dana.

– Ne radi se o zamjeni uređaja zato što je on star. On i ovog časa daje sve potrebne rezultate i besprijekorno radi, no radi se o tome da su jednostavno podignuti standardi pročišćavanja otpadnih voda – objasnio je predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić.

storyeditor/2024-04-05/JaskaB__2_.jpg Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje u projektu od 5,6 milijuna eura Počinje preuređenje Žitnice: Japetić dobiva novi adrenalinski park i zipline storyeditor/2024-04-05/PXL_260423_99567344.jpg Sporazum Medicinske škole i Zavoda Učenici će se uz praksu na terenu obučavati za rad u hitnoj medicinskoj službi storyeditor/2024-04-07/bebe_1.jpg Slavonski Brod ovu mjeru uveo je 2018. kao prvi u Hrvatskoj U šest godina podijeljeno opreme za više od 1130 novorođenčadi