Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Slavonski Brod ovu mjeru uveo je 2018. kao prvi u Hrvatskoj

U šest godina podijeljeno opreme za više od 1130 novorođenčadi

storyeditor/2024-04-07/bebe_1.jpg
Foto: Slavonski Brod Opremu koja uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode te igračke prilagođene novorođenačkoj dobi uručila je u ime Grada Slavonskog Broda zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača
U Slavonskom Brodu provode jedinstvenu demografsku mjeru čiji je cilj stvaranje poticajnog okružja za ostanak mladih obitelji u gradu

Pet brodskih obitelji proteklog je tjedna zaprimilo opremu za novorođenčad vrijednu 700 eura. Opremu koja uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode te igračke prilagođene novorođenačkoj dobi uručila je u ime Grada Slavonskog Broda zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Osim opreme, svi roditelji nakon rođenja djeteta ostvaruju pravo i na jednokratne novčane naknade koje su ove godine povećane.

Veće novčane naknade

Prijašnjih su godina jednokratne novčane naknade iznosile od 464,80 eura za prvo dijete, 597,60 eura za drugo dijete i 796,81 eura za treće i svako sljedeće dijete. Od ove su godine novčani iznosi 600 eura za prvo dijete, 800 eura za drugo te 1000 eura za treće i svako sljedeće dijete. Također, svako dijete rođeno u tekućoj godini ostvaruje pravo i na božićnicu u iznosu od 100 eura.

Oni roditelji koji već posjeduju dio opreme ili su u financijskoj mogućnosti kupiti opremu iznad vrijednosti koju Grad osigurava, mogu ostvariti novčanu pomoć kojom se nadopunjava ono što novorođenčetu nedostaje, a iznosi 132,72 eura.

– Stvaranje što boljih uvjeta za život djece i mladih u Slavonskom Brodu, gradu prijatelje djece, jedan je od naših prioriteta, zbog čega već niz godina radimo na programima i mjerama kako bismo im to i omogućili. Upravo smo zbog toga povećali iznos naknada za novorođenčad, u svim gradskim osnovnim školama osigurali smo uvjete za produženi boravak, a namjera nam je uvesti i jednosmjensku nastavu u sve škole – istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara.

Slavonski Brod ovu je pronatalitetnu mjeru uveo 2018. godine kao prvi u Hrvatskoj i do danas je aktivno provodi. Samo u 2024. godini za ove je namjene osigurano 515.000 eura. Od 2018. godine za opremu i naknade za novorođenčad izdvojeno je 2,3 milijuna eura. U tom je razdoblju u gradu rođeno 2708 djece, a podijeljeno je više od 1130 paketa opreme za bebe.

Svi budući roditelji koji ostvaruju pravo na ovu mjeru, a još ga nisu iskoristili, moraju predati zahtjev najmanje mjesec dana prije očekivanog termina poroda u kojem se moraju izjasniti koji oblik pomoći za dijete žele iskoristiti – opremu za prvorođeno dijete ili jednokratnu novčanu naknadu.

Poticanje nataliteta

Kako bi djeca imala osigurano mjesto u dječjim vrtićima, Grad ulaže i u izgradnju ustanova ranog i predškolskog odgoja. U dogledno će vrijeme Slavonski Brod imati osam novih dječjih vrtića, od kojih su tri u radovima vrijednosti 3,666.902 eura, za jedan je potpisan ugovor s izvođačem, a za još su tri vrtića ostvarena bespovratna sredstva putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– Ove su demografske mjere izniman doprinos stvaranju poticajnog okružja za ostanak obitelji u gradu. Očekujemo da će takve inicijative ne samo pomoći mladim obiteljima u ostvarivanju životnih ciljeva, već i pridonijeti dugoročnom razvoju grada podrškom obiteljskom životu te poticanjem nataliteta – poručili su iz gradske uprave.

storyeditor/2024-04-05/MZB.jpg Nadstandard za korisnike u Međimurskoj županiji Nakon bolnice i dom za starije i nemoćne osobe će certificirati zdrave obroke storyeditor/2024-04-05/podravka_place_B.JPG Masa neto plaća od prosinca veća za pola milijuna eura Gradu rasli porezni prihodi zbog većih plaća u Podravki storyeditor/2024-04-05/Cazma_a.jpg Sredstva su dobile i braniteljske udruge Za organizacije civilnog društva Čazma izdvojila 225.000 eura