Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Nadstandard za korisnike u Međimurskoj županiji

Nakon bolnice i dom za starije i nemoćne osobe će certificirati zdrave obroke

storyeditor/2024-04-05/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija PREHRANA sigurno zauzima najviše mjesto u prioritetima poboljšanja uvjeta života u domu umirovljenika

Nakon što je Županijska bolnica Čakovec prva u Hrvatskoj ušla u sustav certificiranja standarda zdravih obroka (Healthy Meal Standard), prema tom nadstandardu kreće i Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec u kojem su ugovor potpisali ravnateljica Suzana Belović i Branimir Spajić, direktor tvrtke Red Fork koja će provesti postupak certificiranja, izvijestila je Županija. Ugovor omogućava ponudu hrane za posebne prehrambene potrebe u sigurnom i pouzdanom okruženju za korisnika. Riječ je o međunarodnoj normi koja je nositelj zaštićenog jamstvenog žiga, obnovljivog svake tri godine.

– Novi koncept sigurno će biti kvalitetan, a nadam se da će obroci biti i ukusni te da će nam takva prehrana priskrbiti još mnoge godine života u zdravlju – rekla je ravnateljica doma Suzana Belović. Župan Matija Posavec istaknuo je da se u daljnji korak krenulo nakon dobrih iskustava u Županijskoj bolnici Čakovec.

– Dobra iskustva imamo na Odjelu ginekologije i porodništva gdje je ranije uveden novi standard prehrane. Zbog toga smo odlučili krenuti dalje i to upravo kod vas, naših umirovljenika. Vi ćete ocijeniti je li novi standard dobar i vrijedi li s njime ići dalje prema vrtićima i školama. To je naš doprinos uvjetima koje uživate u ovom domu, među kojima prehrana sigurno zauzima najviše mjesto u prioritetima – rekao je župan. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini naglasila je da unapređenje prehrane neće utjecati na cijenu smještaja u domu.

– Jelovnici su vrlo zanimljivo koncipirani, bazirani su na raznovrsnosti, što je temelj zdrave prehrane – kazala je gradonačelnica. Najvažnije smjernice u procesu certificiranja pojasnio je Branimir Spajić, direktor tvrtke Red Fork, koja će provesti prilagodbu.

– Dom za starije i nemoćne Čakovec prva je ustanova te vrste u Hrvatskoj koja ulazi u ovo certificiranje. Izradit ćemo analizu kompletnog prehrambenog sustava s identifikacijom rizika i prilika za poboljšanje, prilagoditi jelovnike zdravstvenim potrebama korisnika te ih uskladiti s normativima, uz edukaciju djelatnika – rekao je Spajić. 

 

storyeditor/2024-04-05/Cazma_a.jpg Sredstva su dobile i braniteljske udruge Za organizacije civilnog društva Čazma izdvojila 225.000 eura storyeditor/2024-04-05/420184747_835578548613173_6169466967035884793_n.jpg Malonogometni turnir Uzrast U-11 u Sarajevu osvojio broncu i pronio ime Čepina storyeditor/2024-04-08/smz_b_slager_preloscica_pocetak_gradnje.jpg Projekti za poljoprivredu i turizam U Donjoj Posavini crpna stanica, u Sunji kupalište