Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Program se uspješno provodi od 2019. godine

Malim poduzetnicima 100.000 eura potpora iz županijskog proračuna

storyeditor/2024-08-02/mladi_potpore_A.jpg
Foto: Koprivničko-križevačka županija POTPISANI SU ugovori s 25 malih poduzetnika o dodjeli potpora za samozapošljavanje iz programa Start up
Kao društvu interes nam je da ima što više poduzetnika, onih koji zapošljavaju sebe, svoje obitelji, ali i druge osobe, naglasio je župan Darko Koren

Županija je s 25 malih poduzetnika potpisala ugovore o dodjeli potpora za samozapošljavanje iz programa Start up ukupno vrijednih 100.000 eura. Iznos je gotovo 50 posto veći nego prošle godine. Program se uspješno provodi od 2019. godine, a dosad je iz županijskog proračuna za tu namjenu izdvojeno 411.000 eura.

Kristina Pranjić, magistra edukacije biologije i kemije, nakon potpisivanja ugovora zahvalila je Županiji na pomoći kod otvaranja obrta.

Dobrodošla pomoć

– Početak je doista najteži i zato je svaka pomoć dobrodošla. Odnedavno sam vlasnica prvog pilates studija u Koprivnici u kojem se vježba isključivo na reformer spravama. Zato sam izuzetno sretna što sam se imala priliku prijaviti na ovaj program kojim se pomaže poduzetnicima u poslovanju – rekla je Kristina Pranjić.

Prioritet su imale proizvodne djelatnosti i deficitarna zanimanja. Potpore su, među ostalim, dodijeljene za autoelektričare, popravak traktora i poljoprivrednih strojeva, proizvodnju namještaja i građevne stolarije, soboslikare, servis motornih vozila, kozmetičke i frizerske te stomatološke usluge.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici Marijan Štimac i Melita Ivančić te suradnica iz Upravnog odjela za gospodarstvo Jasna Sabolić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalne djelatnosti Marijan Štimac istaknuo je kako je to šesta godina zaredom kako Koprivničko-križevačka županija podupire mlade osobe koje su se odlučile na pothvat poduzetništva i čestitao im na odabiru i odlučnosti ulaskom u poduzetničke vode.

Potpore za samozapošljavanje iz programa Start up od početka do danas ostvarilo je ukupno 105 korisnika, od čega 40 posto žena i 60 posto muškaraca, za što je realizirano 411 tisuća eura iz županijskog proračuna te se time program oslanja na politiku Vlade RH kroz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Važno je da se njime podupiru deficitarne djelatnosti s područja županije.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo brojem korisnika potpora, povećanjem sredstava, kao i odvažnosti na odluci o ulasku u poduzetništvo.

Za početak 4000 eura

– Svaki početak je težak, a ovo je jedan od načina da vam se taj početak olakša. Ove godine osigurano je 100.000 eura, što je 32.000 eura više nego prošle godine. Svota kojom podupiremo svaki poduzetnički početak iznosi 4000 eura. Možda to nije velik iznos, ali vjerujem da je svaka pomoć dobrodošla. Kao društvu interes nam je da ima što više poduzetnika, onih koji zapošljavaju sami sebe, svoje obitelji, ali i druge osobe – naglasio je župan.

O strukturi županijskoga gospodarstva i financijskoj podršci malom i srednjem poduzetništvu na području županije Koren ističe kako je Koprivničko-križevačka županija strukturirana nešto drukčije.

– U našoj županiji, naime, prevladava veliko gospodarstvo, odnosno velike tvrtke, što je dobro jer to daje snagu i stabilnost, ali u nekim turbulentnim vremenima i određen rizik. Zato značajno podupiremo malo i srednje poduzetništvo, a ovo je mali znak podrške. Od vas poduzetnika očekujemo da to opravdate. Čestitam vam na odvažnosti i ovom velikom koraku i želim vam puno sreće, kako privatno tako i poslovno – zaključio je župan obraćajući se korisnicima potpora iz ovogodišnjeg Start up programa.

storyeditor/2024-08-02/ZGB_B.jpg Poticanje turističke djelatnosti u lokalnim jedinicama Za organizaciju turističkih 150.000, a poduzetničkih manifestacija 50.000 eura storyeditor/2024-08-01/VJ_foto__1_.jpg Održavanje odvodnje U pogonu specijalna vozila za kanalizaciju storyeditor/2024-08-03/Potpisivanje_ugovora_Zagrebacka_zupanija.jpg Ukupno 211 fotonaponskih ćelija uštedjeti će od oko 18 tisuća eura Solarne elektrane na Malom Tehnopolisu kao doprinos održivosti