Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Ukupno 211 fotonaponskih ćelija uštedjeti će od oko 18 tisuća eura

Solarne elektrane na Malom Tehnopolisu kao doprinos održivosti

storyeditor/2024-08-03/Potpisivanje_ugovora_Zagrebacka_zupanija.jpg
Foto: Grad Samobor VRIJEDNI UGOVORI Zagrebačka županija Samoboru je dodijelila nešto više od 100.000 eura, a ugovore je potpisala gradonačelnica Petra Škrobot
Sredstva dobivena od Zagrebačke županije iskoristit će i za sanaciju energetske ovojnice na zgradi Područne škole Manja Vas te projekt "Vjetar u leđa – faza VI."

Ugovore vrijedne 3,5 milijuna eura za realizaciju 108 projekta iz sfere prometa i komunalne infrastrukture, opremanja poduzetničkih zona, financiranja EU projekata te razvoja infrastrukture u ruralnim područjima, gradonačelnicima i načelnicima uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a uime Grada Samobora ugovore u vrijednosti od nešto više od 100.000 eura potpisala je gradonačelnica Petra Škrobot.

Sredstva će iskoristiti za realizaciju tri projekta, a to su sanacija energetske ovojnice na zgradi Područne škole Manja Vas, sunčana stanica Mali Tehnopolis Samobor te projekt "Vjetar u leđa – faza VI.".

Ekonomska isplativost

Područnu školu u Manjoj Vasi trenutno pohađa 28 učenika u dvije smjene, a s obzirom na to da se bilježi porast broja učenika, nužno je sanirati dotrajalu fasadu, odnosno, izvesti energetsku obnovu zgrade. Ovom će se sanacijom stvoriti uvjeti za redovito odvijanje školskog kurikuluma te će se znatno uštedjeti na energentima. Za projekt je Zagrebačka županija odobrila nešto više od 12.000 eura.

Projekt postavljanja solarnih elektrana na krovištima objekata u Malom Tehnopolisu predstavlja inicijativu Grada koja će značajno doprinijeti održivosti i ekonomskoj isplativosti. Planirano je postavljanje dviju solarnih stanica, ukupno 211 fotonaponskih ćelija na krovištima objekata broj 5 i 7, čime će se stvoriti kapacitet od 94,95 kW. To će rezultirati i godišnjom uštedom od oko 18 tisuća eura, a osim financijske koristi, projektom će se smanjiti emisija CO2 za 69,8 tona godišnje, što ga čini i okolišno odgovornim.

Oba projekta uključuju proširenu funkcionalnost s nadzornim sustavom za praćenje energije i mogućnost punjenja četiri električna vozila. Hibridni pretvarač s baterijom omogućuje pohranu viška energije, rezervno napajanje u slučaju nestanka mreže i uštede na računima za energiju. S takvim naprednim sustavima ovaj projekt predstavlja pravi korak prema budućnosti i održivom razvoju Malog Tehnopolisa. Iznos bespovratnih sredstava Zagrebačke županije dodijeljen Samoboru je 40.000 eura.

Sredstva iz EU fondova

Maksimalan iznos potpore u iznosu od 50.000 eura za projekt "Vjetar u leđa – faza VI." Grad je ostvario prijavom na Javni poziv za sufinanciranje provedbe projekata financiranih iz fondova i programa Europske unije u 2024. godini Zagrebačke županije. Sredstva su dodijeljena Odlukom o dodjeli bespovratnih potpora za sufinanciranje provedbe projekata financiranih iz fondova i programa Europske unije u 2024., a odnose se na pokriće vlastitog udjela u projektu.

Projekt se, podsjetimo, provodi u sklopu Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. Europskog socijalnog fonda plus. Projektom je omogućeno zapošljavanje pomoćnika u nastavi za rad s ukupno 73 djece u svih pet samoborskih osnovnih škola, a Grad je za projekt ostvario sredstva u iznosu od gotovo pola milijuna eura, od kojih 300.000 financira Europska unija.

storyeditor/2024-08-01/smz_b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_290724_118160058.jpg Veliki projekt Sisačko-moslavačke županije poprima konačne obrise Vrtić, galerija, glazbena škola i art caffe u središtu Siska Planirani zahvat podrazumijeva formiranje novih zelenih površina na kojima će biti posađeno 200 različitih autohtonih vrsta stabala poput rogača, masline, hrasta, košćele, smokve tamarisa i bora Dubrovačko primorje Počinje ozelenjavanje javnih površina storyeditor/2024-08-02/ocjenjivanje_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Poziv medarima Do 23. kolovoza prijave uzoraka meda za ocjenjivanje