Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Veliki projekt Sisačko-moslavačke županije poprima konačne obrise

Vrtić, galerija, glazbena škola i art caffe u središtu Siska

storyeditor/2024-08-01/smz_b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_290724_118160058.jpg
Foto: Nikola Cutuk/ PIXSELL PROJEKT vrijedan 11,7 milijuna eura promijenit će centar Siska, koji će dobiti novi centar kulturnih zbivanja

Rimska 19 veliko je gradilište Sisačko-moslavačke županije koje polako poprima konačne obrise. Nova fasada već krasi ovaj reprezentativni objekt u središtu Siska u kojem će se nalaziti glazbena škola, prvi županijski dječji vrtić Zvjezdice, galerijski prostor Kulturno-povijesnog centra SMŽ-a, stalni postav zbirke Marijana Glavnika, art caffe i sobe za gostujuće umjetnike.

– Ovaj će projekt promijeniti centar Siska, koji će dobiti novi centar kulturnih zbivanja povezan s novom Koncertnom dvoranom, koju također obnavljamo – izjavio je zamjenik župana Mihael Jurić.

Sisačko-moslavačka županija osigurat će ovim objektom učenicima i nastavnicima Glazbene škole Frana Lhotke reprezentativni prostor za izvođenje nastave s potpuno novim uvjetima za nastavak dosadašnjih vrhunskih rezultata učenika te škole. Koncerti će se održavati u staroj glazbenoj školi, koju također obnavlja Sisačko-moslavačka županija i koja postaje prva županijska koncertna dvorana, a za lijepog vremena u koncertima će se moći uživati i na trgu u sklopu kompleksa u Rimskoj 19.

– Prva smo županija u Republici Hrvatskoj koja će imati svoj vrtić, a on uskoro otvara vrata – rekao je zamjenik župana te dodao da će vrtić osigurati odgoj za djecu u dobi od 3 do 7 godina u četiri mješovite skupine.

Dio zgrade koristit će i županijska ustanova Kulturno-povijesni centar SMŽ-a u kojem će se nalaziti dio bogatog opusa našeg proslavljenog umjetnika Marijana Glavnika, a bit će osiguran prostor i za druge izložbe. Zahtjevnu obnovu cijeloga kompleksa provodi Sisačko-moslavačka županija, a projekt se financira iz Fonda solidarnosti i vrijedan je 11,7 milijuna eura. Projekt se radi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija.

storyeditor/2024-08-02/ocjenjivanje_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Poziv medarima Do 23. kolovoza prijave uzoraka meda za ocjenjivanje storyeditor/2024-08-02/SLIKA_1__Opcina_Dubrava_nastavlja_s_mjerama_pomoci_ucenicima.jpg Donesena je i odluka o privremenom iseljavanju Dječjeg vrtića Dubrava zbog gradnje novog Nastavljaju s mjerama pomoći učenicima i ulaganjima u sport storyeditor/2024-08-02/IMG-0e8d36d4a34b7e87ffe4d11c4e84dbf3-V.jpg Grad Osijek malim se koracima bori protiv sve većih klimatskih promjena U Osijeku će se ove godine zasaditi 2350 stabala