Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Grad Osijek malim se koracima bori protiv sve većih klimatskih promjena

U Osijeku će se ove godine zasaditi 2350 stabala

storyeditor/2024-08-02/IMG-0e8d36d4a34b7e87ffe4d11c4e84dbf3-V.jpg
1/3
Foto: Osijek INTERVENCIJAMA u prostoru smanjuju se efekti urbanih toplinskih otoka, temperatura u urbanom području, a zeleni otoci poboljšavaju klimatske uvjete u gradu
Kroz dva natječaja Fonda za zaštitu okoliša dobili smo više od 840.000 eura za sadnju oko 4500 stabala i grmova koja počinje na jesen. Tako će zeleni Osijek biti još zeleniji i otporniji na klimatske promjene, ističe gradonačelnik Radić

Osijek se ponosi svojim zelenilom, a postaje još zeleniji.

– Ove godine planiramo zasaditi oko 2350 novih stabala, što je četiri puta više u odnosu na 2021. kada sam preuzeo odgovornost za vođenje Osijeka. Rastemo i promišljamo zeleno. Uz proračunska sredstva, koja smo u mandatu udvostručili, tražimo i alternativne izvore za financiranje ozelenjivanja gradskih ulica. Kroz dva natječaja Fonda za zaštitu okoliša dobili smo više od 840.000 eura za sadnju oko 4500 stabala i grmova koja počinje na jesen. Tako će zeleni Osijek biti još zeleniji i otporniji na klimatske promjene kojima svjedočimo zadnjih dana – poručuje osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Nova stabla uz Dravu

Kao mjere prilagodbe klimatskim promjenama, kroz jačanje otpornosti urbane sredine Gradu Osijeku lani su u srpnju dodijeljena sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ozelenjivanje urbanih površina – gradskih ulica te ozelenjivanje periurbanih površina – prigradskih naselja u vrijednosti od 697.342 eura, od čega Fond osigurava 80 posto sredstava, a Grad Osijek 20 posto. Sve radnje koje prethode sadnji ukupno 1697 stabala su u tijeku, a navedena stabla planirano je posaditi u sezoni sadnje jesen-zima ove godine.

Za iste mjere Fond je koncem svibnja ove godine dodijelio Gradu Osijeku dodatnih 349.843 eura za sadnju dodatnih oko 700 stabala uz šetnicu na lijevoj i desnoj obali rijeke Drave. Ta će stabla biti posađena tijekom iduće godine. Fond ponovno osigurava 80 posto, a Grad Osijek 20 posto ukupnog iznosa. Osim sadnje stabala kroz projekte, u ovoj je godini u proračunu Grada Osijeka planiran i program redovnog održavanja za sadnju stabala. Uz to, Grad Osijek od 2021. do 2024. stalno povećava sredstva za održavanje javnih zelenih površina. U sklopu povećanja sredstava vodi se računa da se u okviru održavanja javnih zelenih površina povećaju sredstva ne samo za sadnju stabala već i za njihovo održavanje, ističu u Gradu.

UNIKOM obavlja redovno i plansko zalijevanje svih stabala i nasada, a ljeti se taj posao radi pojačanim tempom
Foto: Osijek UNIKOM obavlja redovno i plansko zalijevanje svih stabala i nasada, a ljeti se taj posao radi pojačanim tempom

Novo lice poprimila je i Ribarska ulica u najstrožem središtu grada. Dotrajala drvenarija iz te je ulice, uz manje zahvate, postala velika žardinjera, a u nju su posađene različite vrste biljaka. Grad je tako postao bogatiji za 480 novih sadnica. Srebrna smreka, tisa, japanski javor i lovor višnja samo su dio trajnih biljaka koje su uljepšali ovaj dio grada. Riječ je o zimzelenim i listopadnim biljkama pa Ribarsku ulicu, kažu u gradskoj upravi, već sada možemo nazvati zelenom. Nakon zemljanih radova obojena je i pješačka zona te su postavljene nove klupe. Radovi i sadnice stajali su ukupno oko 30.000 eura.

Grad Osijek ovakvim intervencijama u prostoru, ističe se, smanjuje efekte urbanih toplinskih otoka, smanjuje temperaturu u urbanom području, stvara zelene otoke koji poboljšavaju klimatske uvjete u gradu te se ujedno malim koracima bori protiv sve većih klimatskih promjena.

Zalijevanje i danju i noću

Gradska komunalna tvrtka Unikom d.o.o. kroz plan održavanja javnih zelenih površina obavlja redovno i plansko zalijevanje svih stabala i nasada, a ljeti se taj posao radi pojačanim tempom.

– Iza nas, a i pred nama su ljetni mjeseci i dani s vrlo visokim temperaturama. Temperature često znaju biti između 35 do 40 stupnjeva u hladu, a mlada stabla bez krošnje na otvorenom trpe temperature do čak 50 stupnjeva te ih je nužno češće opskrbljivati vodom. Svakodnevno su na terenu dvije cisterne kapaciteta 8000 litara, koje se u jednoj smjeni puni i do tri puta, a zalijevamo u dvije smjene, noćnoj i dnevnoj. Zalijevanjem tijekom noćnih sati stabla mogu optimalno iskoristiti vodu budući da nema utjecaja sunca, a temperatura zemlje i korijenskog sustava je niža. Noćnim zalijevanjem ne dovodimo stabla u opasnost od nastanka tzv. ožegotina na korijenskom sustavu i također ne stvara se mogućnost da se korijen "skuha" – pojašnjavaju iz gradske tvrtke Unikom.

Dnevno zalijevanje počinje rano ujutro, a zalijevaju se cvjetni nasadi koji imaju gusti sklop unutar cijele gredice te se zemlja ne zagrijava toliko i dovoljno je hladna kako bi se moglo odrađivati dnevno zalijevanje.

– Grad Osijek ima i na 16 lokacija sustav navodnjavanja s ugrađenim pop-up rasprskivačima i sustav kap po kap. To su kružni tokovi, Sakuntalin park, Trg Lavoslava Ružičke, Trg Vatroslava Lisinskog, Rondel velikana, Centar za posjetitelje Tvrđa, parter dvolapog ginka – Trg Sv. Trojstva, Franjevačka ulica i dječje igralište u Tenji. Osijek je grad koji se svakako može i mora hvaliti svojim hortikulturnim uređenjem, brigom i održavanjem istih. Osijek je grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj i čak 17 parkova. To je rezultat rada službi Grada Osijeka i Unikoma, stručnjaka koji vode poslove i podrške koju imamo – zaključuju u Unikomu.

storyeditor/2024-08-03/MZB.jpg Rezultati projektnog natječaja za izradu idejnog rješenja Novi Centar znanosti Međimurske županije jedinstven je u Hrvatskoj Grupa Komunalac znatno je lani smanjila dugoročnu i kratkoročnu zaduženost te povećala plaće zaposlenika Objavljeni rezultati Grupa Komunalac smanjila zaduženost i digla plaće storyeditor/2024-07-31/8e0bf271-1d5d-47fa-b19a-fc7c96d41932.JPG Hlad, zabava na vodi, Kamačnik, gastronomska ponuda... Osvježenje na Kupi u Gorskom kotaru na sat vožnje od Zagreba