Izbornik
Naslovnica Gradovi
Hlad, zabava na vodi, Kamačnik, gastronomska ponuda...

Osvježenje na Kupi u Gorskom kotaru na sat vožnje od Zagreba

storyeditor/2024-07-31/8e0bf271-1d5d-47fa-b19a-fc7c96d41932.JPG
1/3
Foto: JOSIPA STANEŠIĆ Kupalište Klanac atraktivno je brojnim kupačima, nema gužvi, pa svi mogu uživati u kupanju i sunčanju
Grad Vrbovsko poziva sve da vrući ljetni asfalt zamijene uživanjem na uređenom kupalištu na Kupi gdje se mogu voziti i kanuom, obilaskom izletišta Kamačnik ili da uživaju u manifestaciji Severinska večer 24. kolovoza

Grad Vrbovsko, goransko mjesto smješteno na samo sat vremena od Zagreba i Rijeke, ovoga ljeta poziva vas da odmor provedete u hladu bujnog drveća uz osvježavajuće piće i brojne zabavne sadržaje na vodi. Takvom odmoru valja dodati domaću gastronomsku ponudu, posjet kulturno-povijesnim atrakcijama, vožnju biciklom, kanuing, šetnju uz rijeku Kupu ili izletištem Kamačnik koje je prekrasno u svako godišnje doba. Ljeti je posebno zanimljiv obilazak Kamačnika jer se u prirodi uživa šetajući po hladu.

Svježe ljetne noći

Kako biste obišli sve te atrakcije i prirodne ljepote ovog kraja, bit će vam potrebno i nekoliko dana pa savjetujemo da smještaj rezervirate u nekoj od prekrasnih kuća za odmor ili apartmanima jer svježe noći u Gorskom kotaru garantiraju dobar san. Dobra vijest za one koji si ne mogu odvojiti nekoliko dana izbivanja s posla jest ta da se poznato vrbovščansko kupalište Klanac u Severinu na Kupi nalazi, kako smo na početku teksta istaknuli, samo sat vremena od većih gradskih središta. Prevelikih gužvi nema, onako taman za užitak u ugodnoj atmosferi. Parkirališnog prostora ima dovoljno, a svi koji vole malo više adrenalina mogu krenuti u istraživanje prirode bicikliranjem, planinarenjem, šetnjom, quadom ili penjanjem uz stijenu.

Kupa je na ovom dijelu vrlo mirna pa je pored kupanja najzabavnija aktivnost vožnja kanuom. Vožnju kanuom možete iskoristiti i za otkrivanje drugih pogodnih mjesta za kupanje ili pak pronalaženje svoje "privatne plaže"; neke od njih su Riblje kod Severina na Kupi – ujedno i šetnica s uređenim mjestima za piknik i odmor, Blaževici i Štefanci. Kamenom opločena obala lijepo je uklopljena u krajolik i predstavlja odličan temelj za daljnje uređenje ovog kupališta koje je pogodno za sunčanje ili igru, a prekrasan slap ovom mjestu daje posebnu čar i posebno je atraktivan kupačima.

Na kupalištu u Klancu moguće je unajmiti čamce za kajaking i quadove i ići na vođenu turu
Foto: JOSIPA STANEŠIĆ Na kupalištu u Klancu moguće je unajmiti čamce za kajaking i quadove i ići na vođenu turu

Posebnu atrakciju ovom kupalištu daju napuhanci postavljani uz vodu i na vodi, koji omogućavaju pregršt dobre zabave i veselja posebno najmlađim kupačima.

No Kupa je atraktivna u sva godišnja doba, pa se slobodno možete zaputiti u taj dio Gorskog kotara i posjetiti ga i nakon što završi ljeto jer osobito je lijepo promatrati kanjon ujesen. Njegove padine obrasle su listopadnim šumama pomiješanima sa stablima crnogorice. Kanjon se tada oboji smeđim, žarkožutim i crvenkastim nijansama lišća, prošaranim tamnozelenim krošnjama crnogorice, a pogled s prirodnih vidikovaca "Orlovih stijena" te litica pokraj starog fankopanskog grada Severina na Kupi jednostavno ostavljaju bez daha. Predložit ćemo vam da svakako svoj dolazak planirate u vrijeme tradicionalne Bundevijade koja ove godine slavi svoj veliki 20. jubilej te će vas sigurno oduševiti bogatom ponudom, među ostalim, raznih jela od bundeve koje već tradicionalno spremaju domaćice, tako da kući možete otići 'naoružani' brojnim domaćim proizvodima, a tu su i brojne druge zanimljivosti u kojima se može uživati.

Turistički potencijali

Ovaj dio vrbovščanskog kraja toliko je atraktivan i prekrasan i svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Grad Vrbovsko svjestan je njegova ogromnog turističkog potencijala pa stoga poduzima sve što je moguće vezano uz rješavanje vrlo kompleksnog pitanja imovinskopravnih odnosa dvorca Frankopan koji koče njegovu obnovu i pretvaranje lokaliteta u jedinstvenu turističku atrakciju. Tu su i projekti izgradnje kampa, preuređenja nekadašnjeg restorana Severin u smještajni turistički objekt te uređenje šetnice uz vodotok Kupe u dužini od 17,4 km od čega je za šetnju, odmor i vožnju biciklom trenutačno uređeno 2,6 km od Riblja do Lesci.

Preostaje nam još jednom pozvati vas na višednevnu avanturu u koju svakako uključite posjet prekrasnoj manifestaciji Severinska večer, koja će se u parku severinskog dvorca održati 24. kolovoza od 16 sati. Povijesne postrojbe, kostimirani izvođači, autohtoni frankopanski proizvodi koji će vas oduševiti okusima i mirisima te turnir u mačevanju, dio su tradicionalnog povijesnog spektakla koji će i ove godine biti priređen za sve koji će doći uživati u Severinskoj večeri.

storyeditor/2024-08-05/PXL_050824_118575473.jpg Vijenci i svijeće uz Dan domovinske zahvalnosti Prisjetili se velike vojne pobjede i ljudi čiji su životi utkani u hrvatsku neovisnost Virovitičko-podravska županija bit će Županija partner 31. Međunarodnog jesenskog bjelovarskog sajma u Gudovcu koji će se održavati ove godine od 13. do 15. rujna. Županija partner Predstavljanje na sajmu u Gudovcu i u Lici Udruga "Vrba" udovoljila je tako uvjetima s čak 11 šumskih cesta na području katastarskih općina Paruževac, Bađinec, Brezje i Novaki Udovoljili uvjetima Održavaju šumske i protupožarne prometnice