Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Vijenci i svijeće uz Dan domovinske zahvalnosti

Prisjetili se velike vojne pobjede i ljudi čiji su životi utkani u hrvatsku neovisnost

storyeditor/2024-08-05/PXL_050824_118575473.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL SJEĆANJE na sve koji su živote položili na oltar domovine

Obilježavanjem Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Hrvatska se prisjetila povijesnog 5. kolovoza 1995. godine, kada su u sklopu vojno-redarstvene akcije Oluja Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba.

Prisjećajući se veličanstvene vojne pobjede, u Brodsko-posavskoj županiji s posebnim pijetetom prisjetili su se i svih palih hrvatskih sinova koji su svoje živote položili na oltar domovine. Tim povodom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Slavonskom Brodu položeni su vijenci i zapaljene svijeće te je minutom šutnje uz dužno poštovanje odana počast svim poginulim braniteljima.

Vijence su položili roditelji, udovice i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskoga rata, HVIDRA, izaslanstva Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskoga Broda i Policijske uprave brodsko-posavske te predstavnici političkih stranaka. Na komemorativnoj svečanosti pročitana su imena svih 403 branitelja poginula u Domovinskom ratu s područja bivše općine Slavonski Brod, uklesana u spomenik podignut u njihovu čast.

– Našim dolaskom ovdje iz godine u godinu pokušavamo zadržati spomen na žrtvu hrvatskih branitelja, naših sugrađana koji su sudjelovali u borbi za stvaranje samostalne, suverene i neovisne Hrvatske, koji su na ovaj dan prije 29 godina izborili cjelovitost hrvatskog teritorija. Hrvatska se nije stvarala za stolom, nisu je stvarali političari, nego vojnici koji su nam svojom požrtvovnošću i velikom hrabrošću donijeli ovo što danas imamo – rekao je zamjenik župana Marko Šimić.

Obilježavanju je prethodilo sveto misno slavlje u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći.

Udruga "Vrba" udovoljila je tako uvjetima s čak 11 šumskih cesta na području katastarskih općina Paruževac, Bađinec, Brezje i Novaki Udovoljili uvjetima Održavaju šumske i protupožarne prometnice storyeditor/2024-08-02/20230727104002_IMG_2375.jpg Uloženo je više od 5 milijuna €, od kojih je 4,4 iz nacionalnih sredstava Završen projekt sanacije rive i izgradnje gata u Cavtatu storyeditor/2024-08-02/zag_a_foto_2.jpg Župan Kožić uručio je gradonačelnicima i načelnicima 3,5 milijuna eura vrijedne ugovore Zahvaljujući ovim sredstvima unaprijedit ćemo poslovanje