Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Rezultati projektnog natječaja za izradu idejnog rješenja

Novi Centar znanosti Međimurske županije jedinstven je u Hrvatskoj

storyeditor/2024-08-03/MZB.jpg
Foto: Međimurska županija REVITALIZACIJU staroga vojnog kompleksa Europska komisija prepoznala je kao jedinstvenu u našoj zemlji te joj je pružila podršku

Međimurska županija objavila je rezultate projektnog natječaja vrijednog 45.000 eura za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra znanosti u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu. Centar znanosti Međimurske županije raste iz godine u godinu te se promišlja njegov razvoj i umrežavanje s drugim ustanovama koje već uspješno djeluju na tom području.

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Centra provelo je Udruženje arhitekata Međimurja, a stručni ocjenjivački sud izlučio je najbolje radove, koji su i nagrađeni iz fonda predviđenog u projektu. Cilj ovog natječaja bio je odabir funkcionalno i oblikovno najboljeg arhitektonsko-urbanističkog rješenja za realizaciju Centra znanosti. Zadatak je podrazumijevao visoku razinu oblikovne promišljenosti s jasno elaboriranim stavom prema prostornom kontekstu, uz uključivanje elemenata energetske učinkovitosti te uvažavanje karakterističnih potreba različitih skupina budućih korisnika.

– Treba imati na umu da je Centar znanja Međimurske županije u svom dosadašnjem razvoju već postao propulzivna točka te stjecište velikog broja ljudi, među kojima je značajan broj mladih okrenutih tehnologijama budućnosti. Također, riječ o revitalizaciji staroga vojnog kompleksa koju je Europska komisija prepoznala kao jedinstvenu u našoj zemlji te joj je pružila podršku – ističu u Županiji.

Nakon natječaja za ovo idejno rješenje slijedi izrada projektno-tehničke dokumentacije te prateća interaktivna izložba kojom će budući Centar znanosti, prvi takve vrste u Hrvatskoj, biti pobliže predstavljen javnosti. Na natječaj je pristiglo 27 radova, od kojih je 26 uzeto u razmatranje i novčano je nagrađeno pet najuspješnijih rješenja. Međimurska županija sklopit će ugovor o javnim uslugama s prvonagrađenim s natječaja, uz uvjet da ispunjava ostale tražene uvjete o sposobnosti, kako bi se izradila projektno-tehnička dokumentacija, za koju je prema ovom projektu predviđeno 526.865 eura. 

 

storyeditor/2024-07-31/8e0bf271-1d5d-47fa-b19a-fc7c96d41932.JPG Hlad, zabava na vodi, Kamačnik, gastronomska ponuda... Osvježenje na Kupi u Gorskom kotaru na sat vožnje od Zagreba storyeditor/2024-08-02/bj_a11.jpg Rasterećenje užeg gradskog središta od automobila Radovi u najprometnijim ulicama, a cilj je da centar bude za pješake storyeditor/2024-08-05/PXL_050824_118575473.jpg Vijenci i svijeće uz Dan domovinske zahvalnosti Prisjetili se velike vojne pobjede i ljudi čiji su životi utkani u hrvatsku neovisnost