Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija dodijelila 2 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima

Marušić: Mali korak koji će pomoći ljudima koji su trpjeli i trpe velike štete u poslovanju

Foto: Brodsko-posavska županija
Potpore su odobrene za očuvanje i unapređenje poslovne aktivnosti i radnih mjesta, kupovinu materijala, plaćanje režijskih troškova ili zakupa poslovnog prostora, a obuhvaćeni su uglavnom ugostiteljski objekti te frizerski i kozmetički saloni koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa

Ukupno 183 mikro i mala poduzetnika s područja Brodsko-posavske županije dobila su bespovratne potpore. Riječ je o poduzetnicima koji su bili primorani obustaviti poslovanje ili su pretrpjeli velike štete zbog koronavirusa.

Od 3. kolovoza Stigla potvrda ministarstva – Sveučilište u Slavonskom Brodu i službeno registrirano

Potpisivanje ugovora

Potpore su odobrene za očuvanje i unapređenje poslovne aktivnosti i radnih mjesta, kupovinu materijala, plaćanje režijskih troškova ili zakupa poslovnog prostora, a obuhvaćeni su uglavnom ugostiteljski objekti te frizerski i kozmetički saloni koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa. U županijskoj vijećnici u četvrtak su potpisali i ugovore.

– Kriza traje i nitko ne zna koliko će trajati, tako da je ovo tek jedan mali korak koji će, nadamo se, pomoći ljudima koji su pretrpjeli i dalje trpe velike štete u poslovanju. Nadamo se da će uspjeti očuvati radna mjesta i osigurati egzistenciju. Naravno da to nije velik novac. Bilo je i onih koji su se javili izvan roka pa ovaj put nisu ostvarili potporu, ali to ne znači da im ubuduće nećemo pomoći – rekao je župan Danijel Marušić.

Županija je poduzetnicima isplatila gotovo dva milijuna kuna potpora, a tek četiri prijavljena poduzetnika potporu nisu dobila jer su zakasnili s prijavama. No pokušat će se iznaći rješenje i za njih. Potpore su u rasponu od 1436 pa sve do 30 tisuća kuna. Usto, milijun kuna izdvojeno je i kao pomoć poljoprivrednicima. U Županiji ističu i važnost investicija koje nisu stale, a donose posao izvođačima radova s ovog područja. To je, napominju, također pozitivna okolnost u smislu očuvanja radnih mjesta i prevladavanja krize. Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, podsjetio je da se ideja o dodjeli potpora rodila još u ožujku, na početku pandemije, kada ju je župan Marušić izložio na kolegiju.

Produžen rok za kupnju bicikla DO 1. RUJNA Produžen rok za kupnju bicikla uz subvenciju grada Varaždina

Dobrodošla pomoć

– Zahvaljujem poduzetnicima na strpljenju. Vjerujem da se nećete predavati i da ćemo ići dalje. Radujem se sklapanju ugovora koji neće biti opterećeni koronavirusom – poručio je Burazović.

Među poduzetnicima kojima su isplaćene potpore bila je i Andrea Utvić, vlasnica salona za uređivanje noktiju, čija je djelatnost zbog korone tri mjeseca bila obustavljena.

– Jako sam zadovoljna i sretna. Moći ću pokriti dio troškova u salonu, jer posljedice koronavirusa osjetili smo svi. Salon je bio potpuno zatvoren, a i kada smo počeli ponovno raditi, vidi se razlika u odnosu na vrijeme prije korone. Manje je klijenata, manji su prihodi, pa mi je potpora u iznosu nešto većem od 7 tisuća kuna zaista dobro došla – rekla je Andrea Utvić.