Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 30. obljetnica osnutka slavne postrojbe

Marušić: Sve su brigade važne, ali 108. nam je posebno u srcu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališnokoncertne dvorane u Slavonskom Brodu

Nizom događanja obilježena je jubilarna 30. obljetnica osnutka legendarne 108. slavonskobrodske brigade Zbora narodne garde. U znak sjećanja na njezine poginule, ranjene i umrle pripadnike položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane u Slavonskom Brodu. U ime Brodsko-posavske županije to su učinili župan Danijel Marušić, zamjenik župana Marko Šimić i vijećnik Županijske skupštine Berislav Balen.

U županijskoj vijećnici potpisan sporazum vrijedan 2 milijuna kuna Najmlađem sveučilištu dodatni prostor za rad: “To je preduvjet razvoja gospodarstva”

Obljetnica časnih ljudi

– Hrvatska je moderna europska država, ali moramo se prisjećati i njezina nastanka pa prema tome i stvaranja ove brigade. Sve su brigade važne, ali 108. nam je posebno u srcu. Ovo je velika obljetnica časnih ljudi – rekao je Marušić. U ime predsjednika Hrvatskog sabora vijence su položili zastupnica Ljubica Maksimčuk i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić.

– 108. brigada je iznjedrila i druge brigade, novogradišku i požešku, a samo u Slavonskom Brodu iz nje su nastale 139. i 157. brigada. Svaka od tih postrojbi dala je velik doprinos u obrani domovine – istaknuo je Ćosić.

Tijekom ratnih godina 108. brigada je djelovala na području Slavonije i Bosanske Posavine pri čemu su živote izgubila 182 njezina pripadnika, a njih 850 teže je ili lakše ranjeno. Kroz postrojbu je ratnih devedesetih godina prošlo 5500 ljudi. Jedna je to od najvećih brigada u Domovinskom ratu.

TRADICIONALNA ORIOVITA Slavonci nisu prestali proizvoditi dobra vina

Zapovjedništvo brigade i 1. pješačke bojne formirani su 28. lipnja 1991. godine u Podcrkavlju, 2. pješačka bojna formirana je u Sibinju, a 3. pješačka bojna u Novoj Gradiški. Ova je brigada iznjedrila i nekoliko generala Hrvatske vojske te veliki broj dočasnika i časnika.

Biciklijada za 108.

– 108. je posebna brigada, poseban duh, htijenje, želja. Meni kao zapovjedniku nikad nitko nije odbio zapovijed. To je vrijedilo zlata, zato smo imali uspjeha – rekao je Vinko Štefanek, ratni zapovjednik 108. brigade. U sklopu obilježavanja održana je i biciklijada od Slavonskog Broda do Podcrkavlja “108. ide dalje”, upriličena su brojna sportska natjecanja, a u Podcrkavlju je služena sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje.