Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U županijskoj vijećnici potpisan sporazum vrijedan 2 milijuna kuna

Najmlađem sveučilištu dodatni prostor za rad: “To je preduvjet razvoja gospodarstva”

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Nedostatak kadrova, opreme i prostora najveći je problem u radu Sveučilišta

Najmlađe sveučilište u Hrvatskoj, ono u Slavonskom Brodu, dobit će dodatni prostor za rad. S Brodsko-posavskom županijom u županijskoj je vijećnici potpisan 2 milijuna kuna vrijedan sporazum o financiranju kupoprodaje nekretnine u vlasništvu Đuro Đaković Grupe za potrebe rada sveučilišta. Riječ je o nekadašnjoj ambulanti Doma zdravlja u Budakovoj ulici u Slavonskom Brodu.

PARAOLIMPIJAC DENI ČERNI U POSJETU KOD ŽUPANA MARKA MARUŠIĆA Dokazujete da se do rezultata stiže upornim radom

Ugovor je “težak” 2 milijuna kuna, pri čemu će 1,75 milijuna kuna biti utrošeno na kupnju nekretnine, a preostalih 250 tisuća kuna na troškove vanjskih suradnika na odjelu društveno-humanističkih znanosti. Sredstva su odlukom Županijske skupštine osigurana u proračunu Brodsko-posavske županije.

Vrlo važna zgrada

Rektor brodskog sveučilišta dr. sc. Ivan Samardžić zahvalio je županu Danijelu Marušiću, predsjedniku Županijske skupštine Peri Ćosiću i svim članovima Skupštine koji su podržali ovaj hvalevrijedan poklon Sveučilištu.

– Ta zgrada za nas je vrlo značajna zato što se u krugu od 100-150 metara nalaze i ostali prostori Sveučilišta na ukupnoj površini od oko 5000 četvornih metara. Prostor je najvažnija stavka u našem budućem radu, jer sadašnji veliki problem je upravo djelovanje na više lokacija – istaknuo je rektor Samardžić.

Župan Marko Marušić s gradonačelnicima i načelnicima Na raspolaganju nam je 47 mlrd. kuna, trebamo dobre projekte

Nedostatak kadrova, opreme i prostora otpočetka je najveći problem u radu Sveučilišta koje će za manje od dva mjeseca proslaviti godinu dana od službene registracije, a uskoro planira pokrenuti i informatički stručni studij.

Sufinanciranje troškova

Sporazumom se Brodsko-posavska županija obvezala iz sredstava planiranih Programom javnih potreba u školstvu za 2021. godinu financirati kupnju nekretnina, a također i sufinancirati troškove vanjskih suradnika na Odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Sufinancirat će se troškovi naknade plaća za predavanja, održavanja seminara i vježbi, prijevoza i smještaja vanjskih suradnika.

– Svi mi koji ovdje živimo sretni smo što imamo Sveučilište. Dug je bio put do same realizacije, no Sveučilište je danas dobro organizirano i provode se razni programi. Sveučilištu je potrebna potpora svih institucija, od Županije preko Grada Slavonskog Broda do općina, jer pored samog razvoja školstva, razvoj Sveučilišta je preduvjet i za razvoj gospodarstva te društvenih i drugih sadržaja – kazao je župan Danijel Marušić.

ZAPREŠIĆ Besplatna škola za djecu, predstave, izložbe, koncerti velikih zvijezda...

Dodao je kako će Županija putem stručnih službi i svoje razvojne agencije i dalje pratiti razvoj Sveučilišta te biti na raspolaganju za pomoć, posebice kod europskih projekata kod kojih se otvaraju velike mogućnosti.