Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Besplatna škola za djecu, predstave, izložbe, koncerti velikih zvijezda...

Foto: Grad Zaprešić
Zaprešićko ljeto u gradu 26. i 27. lipnja donosi bogat program za sve generacije

Banovanje, tradicionalna ljetna manifestacija u Zaprešiću, donosi kazališne predstave i ljetnu školu za djecu i mlade. Vikend 26. i 27. lipnja predviđen je za smijeh i kulturu. Tako u subotu gostuje festival GFuk koji djeluje već deset godina, a prvi put stiže u Zaprešić, i to s nastupom Gradskog kazališta Scena Gorica i predstavom “I živjele su sretno…” Glume Sara Moser, Mia Krajcar, Katarina Baban i Selma Mehić, koje će prikazati kako funkcionira suvremeni brak.

OBNOVA STUBA FRA MARKA KUROLTA Prve vukovarske stube s imenom

”Zaprešić djeci”

U nedjelju 27. lipnja se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić nastavlja smijeh s pozornice jer nastupa čakovečki komičar Vlatko Štampar koji je već uspješno nasmijavao zaprešićku publiku, pa će tako zasigurno biti i ovaj put. Posljednji dani lipnja rezervirani su za Ljetnu školu “Zaprešić djeci” koja je besplatna i namijenjena polaznicima od devet do 14 godina.

Radi se o skupini od četiri različite radionice koje će sve zajedno obrađivati zajedničku temu. Likovni, glazbeni, dramski i filmski izričaj djeca će birati prema svojim afinitetima i talentima. Radionice će se uglavnom održavati na otvorenom u kompleksu Novih dvora, a nakon stvaranja, polaznici će svoj rad prezentirati na završnoj večeri na kojoj će se moći gledati od filmske projekcije i predstave do glazbenih točaka i izložbe.

– Nakon naporne i duge školske godine vrijeme je za zabavu, kreativnost i druženje! Sve to, a možda još i nešto više, polaznici će dobiti na radionicama Ljetne škole “Zaprešić djeci”. Sudjelovanje je besplatno, potrebno je donijeti samo osmijeh i malo dobre volje, a za ostalo će se pobrinuti voditelji Ljetne škole – ističu organizatori.

Dramska radionica je za one koji žele “osvojiti pozornicu”, biti netko drugi i zadiviti publiku, pa će kroz govor i pokret otputovati u svijet glume. Filmska je za one koje zanima što se događa iza kamere tijekom snimanja filma, glazbena je namijenjena onima koji uživaju pjevati, svirati ili samo slušati omiljenu glazbu, dok će na likovnoj radionici djeca pokazati kako vide svijet oko sebe u različitim bojama i oblicima.

– U njoj će stvarati najljepša djela za izložbu u kojoj će se predstaviti svojim radom – poručuju organizatori.

Završen 5. VukovART festival Umjetnici iz Rusije, Španjolske, Njemačke... oslikali Vukovar s 10 novih umjetničkih djela

Polaznike će voditi iskusni voditelji. Roditelji i zainteresirana publika moći će posljednji dan pogledati kratku predstavu, film, glazbeni nastup i izložbu.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića 25. i 26. lipnja u kompleksu Novih dvora održat će se dva vrhunska koncerta. U sklopu ciklusa “Ban. Glazba. Uspomene.”, koji u Zaprešić donosi glazbenu rapsodiju u zagrljaju banove ostavštine, u petak nastupa Massimo, a u subotu posjetitelji mogu uživati u pjesmama jednog od najboljih hrvatskih ženskih vokala - Vanne.

Vikend destinacija

U Muzeju Matija Skurjeni 26. lipnja otvara se izložba “Produkt dizajn i unikati Jugokeramike/Inkera iz zbirke Politeo” na kojoj će biti javnosti prezentirana jedinstvena zbirka vrhunskog produkt dizajna nekada najvažnije tvornice porculana privatne i profesionalne namjene.

Odjel prototipova Jugokeramike djelovao je u zaprešićkoj tvornici od 1953. godine, a kreativnu su jezgru činile četiri samozatajne dizajnerice: Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač i Marta Šribar. Posebnost izložbe su poznati porculanskih kompleta za jadranske hotele.

– Sve su ovo razlozi koji Zaprešić pretvaraju u vrhunsku vikend-destinaciju – kažu u Gradu.

Banovanje je manifestacija koja ljeti okuplja velik broj građana i gostiju. Ovog se ljeta vraća prilagođena epidemiološkim mjerama.