Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Završen 5. VukovART festival

Umjetnici iz Rusije, Španjolske, Njemačke... oslikali Vukovar s 10 novih umjetničkih djela

1/4
Foto: Grad Vukovar
Stiglo je 10 svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz BiH, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke

Završnom konferencijom za novinare simbolično je označen završetak 5. VukovART festivala koji je posljednjih godina Vukovar pretvorio u pravu galeriju na otvorenome. Ovogodišnji VukovART festival obogatio je grad s 10 novih umjetničkih djela tako da sada Vukovar broji ukupno 33 urbana street art djela i po tome je jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj.

Održava se u petak i subotu 25. i 26. lipnja Festival vina MoslaVina Kutina očekuje sve vinoljupce i gurmane

Street art scena

Prema riječima Filipa Mrvelja, jednog od suorganizatora projekta VukovART, svim umjetnicima Vukovar ostaje u lijepom sjećanju, a mnogima je ovo bio prvi projekt nakon dugo vremena, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

– VukovART su ove godine svojim djelima obogatili umjetnici iz Rusije, Španjolske, Njemačke, BiH, Švicarske, Kolumbije te smo zaista sretni što na taj način popunjavamo galeriju različitim stilovima. Ponosni smo što smo posljednje dvije godine unatoč okolnostima uspjeli održati scenu street arta živom i održati festival bez obzira na uvjete – rekao je Mrvelj.

Dodao je i kako se radi o iznimno raširenoj vrsti umjetnosti kao i da je Vukovar u Hrvatskoj jedan od predvodnika te vrste umjetnosti što je grad izdiglo visoko na ljestvici street arta.

Ove godine je u sklopu festivala VukovART kao i EU projekta Panona.net u Vukovar – Luku umjetnosti uplovilo 10 svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Vukovara Filipa Sušca, VukovART osim novih umjetničkih djela na ulice grada donosi veselje i razna društvena događanja.

– Ono što me iznimno veseli je da se naš grad, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, s ukupno 33 umjetnička djela pozicionirao vrlo visoko na svjetskoj sceni ulične umjetnosti. Važnost ovog projekta nalazi se i u raznim drugim sadržajima za sve uzraste kojima želimo podići kvalitetu življenja svih građana Vukovara – rekao je Sušac.

BROJNI PROGRAMI NA NIZ LOKACIJA Sve počinje Ivanjskim krijesom, a završava Rođendanskim balom

Podsjetio je i kako je za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za dvije godine osigurano financiranje europskim sredstvima u stopostotnom iznosu, vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna.

Radionice, koncerti...

Već tradicionalno VukovART festival donosi i iznimno bogat program. Od 15. svibnja do 15. lipnja na vukovarskim ulicama i trgovima održane su radionice, izložbe, dječji programi, panel-rasprava, živopisna predavanja i koncerti. Nastupali su rock-bend Vatra, Mia Dimšić, glazbeni sastav TRAG te vokalni sastav Akvarel. Davor Gobac vodio je motivacijsko-likovnu radionicu za djecu, Domagoj Jakopović Ribafish, Dušan Bućan i Robert Knjaz održali su putopisna predavanja, a upriličen je i aktivan vikend prevođen vukovarskim polumaratonom.