Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
DIGITALNI AUTOBUS U ČAKOVCU

Međimurska županija dobar primjer učinkovite javne uprave

1/22
Foto: Davorin Visnjić/PIXSELL
Prema podacima Ministarstva uprave, u Međimurju je u sustav e-Građani prijavljeno oko 20.000 građana što je više od hrvatskog prosjeka, no težimo tome da se taj broj poveća - poručio je župan Posavec

Kako iskoristiti digitalizaciju, koje digitalne mogućnosti su nam na raspolaganju, kako predati zahtjev za e-putovnicom ili kako koristiti Internet bankarstvo, neka su od pitanja na koja su odgovarali edukatori i stručnjaci u povodu nastavka projekta Digitalna Hrvatska – digitalno društvo. U organizaciji Večernjeg lista i Međimurske županije ispred zgrade Međimurske županije predstavljen je Digitalni autobus, kojim se nastojalo informirati javnost o procesima digitalizacije i njezinom utjecaju na transformaciju društva.

Jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj Mali forenzičari i policijska oprema na Sajmu sigurnosti i prevencije na Mladosti

Večernji list je u svibnju pokrenuo ovaj projekt koji se odvija putem niza aktivnosti na temu digitalizacije u Hrvatskoj, a jedna od aktivnosti je Digitalni autobus, pokretni ured opremljen najnovijom digitalnom tehnologijom koji obilazi hrvatske gradove. Autobus je u Čakovcu privukao veliku pozornost građana kojima je pružena mogućnost da se kroz tri info pulta informiraju i educiraju o korištenju digitalnih platformi i tehnologije u svakodnevnom životu, točnije kroz područja poslovanja, poduzetništva, obitelji, života i obrazovanja, mogli su na primjerima u praksi vidjeti kako koristiti sve dostupne tehnologije.

Hrvatska je proces digitalne transformacije uvrstila u strategiju e-Hrvatska 2020. te se digitalizacijom usluga javnog sektora poput razvoja platforme e-Građani sve više povećava razina digitalizacije. Unatoč tome, korištenje digitalnih javnih usluga i dalje je nisko, što je jedan od razloga zbog kojeg je suorganizator projekta Ministarstvo uprave Republike Hrvatske. 

U obrazovanje se ulaže oko 300 milijuna kuna Osiguran prijevoz, osobni asistenti, produženi boravak, prehrana, dom...

- Danas je u sustav e-Građani prijavljeno oko 700.000 građana kojima je na raspolaganju 55 različitih usluga i aplikacija, poput e-Matične knjige, e-Novorođenče i e-Dnevnika. Kroz ovaj projekt promoviramo postojeće usluge, ali i predstavljamo buduće projekte jer povećanjem usluga koje nudimo želimo motivirati građane da što više koriste dostupne mogućnosti - poručio je ministar uprave Ivan Malenica koji je podržao projekt Digitalnog autobusa u Čakovcu zajedno s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernardom Gršićem te je naveo Međimursku županiju kao dobar primjer učinkovite javne uprave.

- Prema podacima Ministarstva uprave, u Međimurju je u sustav e-Građani prijavljeno oko 20.000 građana što je više od hrvatskog prosjeka, no težimo tome da se taj broj poveća. Razvijamo svijest da digitalizacija nije naša budućnost, već sadašnjost. Prelaskom poslova Ureda državne uprave na Županiju 1. siječnja 2020. godine, javna uprava će postati još efikasnija te ćemo uvelike pojednostaviti proces usluga na korist naših građana - naglasio je župan Posavec.