Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Zaštita poljoprivrednog proizvoda

Žig za "Međimurski kalamper"

1/3
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je rješenje o registraciji

Kupci koji žele krumpir proizveden baš u Međimurju, a ne u nekom drugom dijelu Hrvatske, odsad će se moći ravnati i po žigu "Međimurski kalamper".

Ilustracija Poduzeća umjesto vojnih objekata U inkubatoru 39 tvrtki, prostor rezerviralo 13 novih

Međimurska županija pokrenula je u ožujku inicijativu da se zaštiti jedan od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda, a prošlog tjedna Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je i rješenje o registraciji žiga "Međimurski kalamper" koji je time i službeno zaštićena robna marka. Vlasnik robne marke je Međimurska županija koja je ugovor o korištenju dala Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Župan Matija Posavec imenovao je stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli prava korištenja, vodi registar korisnika i provodi nadzor nad korištenjem žiga.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

– U Međimurju, naročito na području općine Belica, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije, tako da je krumpir vrlo brzo postao sinonim i zaštitni znak Međimurske poljoprivrede. Do danas je krumpir ostao simbol općine Belica i hranitelj velikog broja obitelji koje žive na području općine, a i šire. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70 posto hrvatskih potreba. U Međimurju se oko 800 proizvođača bavi uzgojem krumpira, a 2000. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira koji je sad i službeno zaštićena robna marka – ističe župan Posavec.

Zahtjev za dodjelu prava uporabe robne marke uputili su obrt Premuš, poljoprivredni obrt Anđelka Krnjaka, OPG Mesarić Damir, OPG Mesarić Matija, OPG Mirjan Dodlek... 

Foto: Međimurska županija