Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Na poligonu u Čakovcu

Međimurski vatrogasci u brodskom kontejneru simuliraju plameni udar

Vatrogasci DVD Nedelišće
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Međimurski vatrogasci će bivši vojni poligon koristiti kao vježbalište i središnji centar za obuku, a prvi cilj je postavljanje simulatora plamenog udara

Međimurski vatrogasci dobili su na korištenje bivši vojni poligon u Čakovcu koji će koristiti kao vježbalište i središnji centar za obuku ne samo za područje Međimurja nego i šire.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved kaže da su sa Županijom dogovorili ustupanje poligona na neodređeno vrijeme, a prvi je cilj postaviti simulator plamenog udara.

– On simulira stvarnu situaciju u zatvorenom prostoru, od temperature do tzv. flashovera, plamenog udara, i drugog što bi trebali proći svi vatrogasci. Nešto njih to je prošlo u Rijeci, a sad će tu mogućnosti imati i ostali, i to u Čakovcu – kaže Medved.

U suradnji s kolegama iz Rijeke nabavit će brodski kontejner iz tamošnjeg brodogradilišta koji će se preurediti u simulator za obuku. Nekoliko djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Čakovec završit će obuku za rukovanje tim simulatorom, a potom će se organizirati vježbe.

Međimurska županija ima najviše vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika. Registrirano je više od 6500 članova u devedesetak dobrovoljnih vatrogasnih društava i jednoj profesionalnoj postrojbi. Osim što sudjeluju u gašenju požara i na tehničkim intervencijama, vatrogasci postižu odlične rezultate i na natjecanjima.