Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Veća motivacija

Međimurski vijećnici u 2018. ušli s većim naknadama: 'Bit će prisiljeni raditi'

Mladen Novak, predsjednik Županijske skupštine Međimurske županije
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Dok u Međimurju u Novu godinu ulaze s većim naknadama, u Vukovaru gradska uprava, i to svi zaposlenici na čelu s gradonačelnikom i njegovima zamjenicima, dobivat će manje plaće

Jedna od posljednjih odluka Skupštine Međimurske županije bilo je povećanje naknada vijećnicima, potpredsjednicima i predsjedniku, za što će u proračunu trebati osigurati oko 300.000 kuna. Tako će od ove godine vijećnici umjesto 420 kuna dobivati 900 kuna po sjednici, potpredsjednici Dragutin Glavina (HNS) i Franjo Makovec (HSLS) 2000 kuna mjesečno neto, bez obzira na broj sjednica, a predsjednik Mladen Novak (SDP) umjesto 1500 kuna odsad će primati 3000 kuna mjesečno neto. Zanimljivo je da je ideja o udvostručenju naknada stigla iz redova – SDP-a.

Predlagatelj je bio sam Novak, a samo su dvije vijećnice Živog zida glasale protiv. Predsjednik Skupštine Novak, inače poznati poduzetnik, kaže da je njegova naknada dosad bila 2500 kuna, no tisuću kuna se odmah uplaćivalo županijskim zakladama Katruža i Dr. Vinko Žganec pa je dobivao 1500 kuna, a od 600 kuna vijećničkih naknada 180 kuna se izravno uplaćivalo zakladama, a vijećnicima je isplaćivano 420.

Danijel Jurkaš Nova vlast u Žakanju HDZ odbio da se naknade vijećnika usmjere u humanitarni rad

– Vijećnici su time bili nezadovoljni jer novac žele donirati kome oni žele, a ne da Županija odlučuje za njih. Pomalo su i izgubili volju za rad. U prošlom sazivu završili smo na 28 od 42 vijećnika koji su dolazili na sjednice. Želim da u ovom mandatu Skupština radi kvalitetnije i bolje i zato takva odluka – kaže nam Novak. Misli li, pitali smo ga, da će to povećanje potaknuti vijećnike da redovito dolaze na sjednice?

– Ne da će ih potaknuti, već će biti prisiljeni raditi. Uvodimo drukčiji način rada. U prošlom sazivu imali smo prosječno četiri sjednice godišnje i vijećnici su u četiri godine predložili samo tri točke dnevnog reda. To je nedopustivo. Skupštine moraju biti češće, s manjim dnevnim redovima i kvalitetnijim raspravama – kaže Novak. Kako to, pitamo dalje, da jedna socijaldemokratska stranka predlaže takvo veliko povećanje naknada?

U Vukovaru štednja na sve strane

– Socijaldemokracija ne znači da netko radi besplatno i onda prosi na cesti, nego da svaki čovjek koji radi može normalno i dostojno živjeti od svog rada te da rad koji uloži mora biti adekvatno plaćen, kako na poslu, tako i drugdje. To je funkcija socijaldemokracije – tumači nam.

Općina Sračinec Primaju dnevnice za prisustvovanje sjednicama Volonteri na čelu općina, a primaju naknade veće od prosječnih plaća

U oči bode to će što Novak mjesečno dobivati oko 70 posto prosječne radničke plaće, no ima odgovor i na to.

- Naknade sam donirao, a to ću raditi i u ovom mandatu. Smatram da ne moram na sva zvona objavljivati kome dajem donacije, no ako treba, i to ću objaviti. S obzirom na interes javnosti za ovu temu, kad odluka stupi na snagu objavit ću kome ću i koliko donirati. Osim toga, ta naknada nije za mene nego za predsjednika Skupštine, a ja neću vječno biti predsjednik - kaže nam Novak.

I dok u Međimurju u Novu godinu ulaze s većim naknadama, u Vukovaru gradska uprava, i to svi zaposlenici na čelu s gradonačelnikom i njegovima zamjenicima, dobivat će manje plaće. Rezultat je da bi se na kraju 2018. trebalo uštedjeti oko 1,3 milijuna kuna. Prema tim odlukama gradonačelnik i njegovih troje zamjenika dobivat će plaću umanjenu za 5 posto.

Službenici i namještenici prema novom izračunu imat će od 10 do 12 posto niže plaće te će tako neki od njih od ove godine dobivati plaće umanjene i za više od 3000 kuna. Podsjećamo i da su zaposlenici gradske uprave već ostali bez regresa za godišnje odmore i božićnica. Isto tako i zaposlenicima koji žive na udaljenosti manjoj od dva kilometra ne isplaćuju se putni troškovi. Za sada naknade članovima Gradskoga vijeća ostaju po starome. Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara mjesečno za tu dužnost dobiva 3000 kuna, dok se svakome vijećniku mjesečno isplaćuje naknada od 1200 kuna.

Dmir Jelić Mogu dobiti ispisnicu iz stranke Stranačka stega u HDZ-u: župan 'svoje' vijećnike poslao na Sud časti