Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Vela Luka Outdoors 2018.

Međunarodni festival pustolovnih aktivnosti na Korčuli privukao 500 natjecatelja

Vela Luka Outdoors
1/5
Foto: Facebook
Turisti koji dolaze na aktivan odmor u Hrvatsku, nisu samo čudaci i neprilika kada ih treba spašavati nego izuzetna prilika za razvoj drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma – kaže pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić

Projekcijom pustolovnih filmova domaćih autora započeo je u četvrtak festival pustolovnih aktivnosti Vela Luka Outdoors 2018. i Dani pustolovnog turizma koji će trajati do nedjelje, 9. rujna. Hrvatska gorska služba spašavanja, u sklopu poticanja razvoja aktivnog turizma na otocima i u brdsko planinskim prostorima, suorganizira ovaj vrlo atraktivan događaj na Korčuli, s Općinom Vela Luka, Turističkom zajednicom te nizom trkačkih, biciklističkih i planinarskih društava. 

“Povijest na zrnu soli” projekt je koji predviđa rekonstrukciju, obnovu i opremanje na području Stona dunea Prema aplikaciji Otvoreni proračun, vrijednost projekata je 25,5 milijuna kuna Dubrovačko-neretvanska županija prva je u Hrvatskoj po ulaganju u turizam

Četvrtak i petak posvećeni su pustolovnim filmovima, pravcima razvoja svjetskog pustolovstva te sigurnosti u turizmu, a subota sportskim natjecanjima. Okupit će se više od 500 natjecatelja, među kojima su i poznati svjetski pustolovi poput Stipe Božića i drugih, koji će se natjecati u brdskom biciklizmu  i trčanju, penjanju, see kajaku. Bit će tu i zip line-a te škole penjanja za najmlađe. Glavni događaj, Vela i Mala Strka u subotu, 8. rujna, započet će iz prapovijesne Vele spile, najznačajnijeg arheološkog lokaliteta na Mediteranu. Inače, biciklističke i trkačke staze prate povijesne lokalitete i atrakcije prostora kojima Korčula obiluje.

- Vela Luka Outdoors je događaj međunarodnog karaktera koji ima za cilj projektiranje nove ponude, nove i duže sezone, novih prihoda i zaposlenosti uz očuvanu sigurnost. Turisti koji nam dolaze na aktivan odmor u Hrvatsku, na planine i otoke i pri tome provode sve neobičnije aktivnosti, nisu samo čudaci i neprilika kada ih treba spašavati nego izuzetna prilika za razvoj drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma za koje Hrvatska posjeduje izuzetne prirodne i klimatske pretpostavke, a koje nisu na pravi način još uvijek iskorištene. Takvi turisti su prve lastavice drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma – kaže Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a i napominje kako će, što prije lokalno stanovništvo prepozna priliku, razvije sadržaje i ponudu i prepoznatljivi brend, koristi za sve biti veće.

Brna - slikovito dalmatinsko mjesto na Korčuli Korčula Brna - slikovito mjesto na južnoj strani Korčule

- Upravo zbog toga je HGSS jedan od organizatora ovog i sličnih događaja. Kao nositelj svjetskog iskustva s Ministarstvom turizma i u suradnji s jedinicama lokalne uprave, turističkih zajednica, cilj je pomoći svima koji žive i mogu živjeti od takvih gostiju u svih 365 dana u godini. Ovakve manifestacije promoviraju Hrvatsku i otoke, kao izuzetno atraktivna mjesta za odmor - poručuje Prizmić.

Nakon završetka utrka i nakon proglašenja pobjednika i nagrada, u subotu se organizira velika pučka veselica i koncert, a u nedjelju pustolovi će se družiti na otočiću Proizd, gdje se organizira utrka u kajacima. 

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo Treće izdanje U Korčuli održan festival Marco Polo put svile – put dijaloga, posjetitelji uživali u koncertima