Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Kandidatura predana komisiji ACES Europa

Međimurje ima u planu postati Europska regija sporta 2022. godine, prva u Hrvatskoj

Zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima Međimurje je pogodno i za cikloturizam
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Međimurje je prva županija u Hrvatskoj koja se kandidirala za tu titulu, rekao je generalni tajnik ACES-a Hugo Alonso.

Zbog velikog broja aktivnih sportaša i rekreativaca, razvijene sportske infrastrukture, kvalitetnih sportskih programa za svaku životnu dob, stručnog kadra i sportaša koji postižu vrhunske rezultate, Međimurska županija kandidirala se za titulu Europske regije sporta 2022.

Općina Čepin Novo, moderno središte sportskih i kulturnih događanja i samog mjesta

– Sportaši iz Međimurja osvajali su medalje na Olimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima, bili su članovi hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima i ostvarivali zapažene nastupe na svjetskoj sportskoj sceni, a takvu praksu nastavljaju i danas. Iznimno važan trag u bogatoj sportskoj povijesti ostavili su Franjo Punčec, svjetski tenisački as, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davisova kupa i polufinalist Wimbledona te Branko Zorko, prvi osvajač olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Hrvatskoj. U novijoj povijesti možemo izdvojiti osvajača srebrne olimpijske medalje u gimnastici Filipa Udea, perspektivnu tenisačicu Antoniju Ružić, svjetskog prvaka u sportskom ribolovu Alana Perka, svjetsku prvakinju u karateu Luciju Lesjak – istaknuo je župan Matija Posavec.

Sport je sve važniji i kao dio turističke ponude, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima, Međimurje je pogodno za turizam, ponajprije sportski, posebno kao kvalitetna cikloturistička destinacija.

Članovi komisije, predsjednik udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, generalni tajnik Hugo Alonso, potpredsjednik John Swanson i član ocjenjivačkog odbora Lukas Vorel Adams, Međimursku županiju kao regiju sporta upoznali su putem dokumentacije koju je izradila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, prezentacije i promotivnog videofilma. Međimurska županija prva je županija u Hrvatskoj koja se kandidirala za tu titulu, na čemu je čestitao i generalni tajnik Alonso.

OSIJEK Pregled gradnje dugoočekivanog stadiona Pampas u zadnjih 6 mjeseci

– Cilj kandidature Međimurske županije je promocija tjelesne aktivnosti i sporta za sve kao stil života. Čestitam na izvrsnoj prezentaciji kandidature i veselimo se vašem skorašnjem ulasku u ACES Europe mrežu – kazao je Alonso.