Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Općina Čepin

Novo, moderno središte sportskih i kulturnih događanja i samog mjesta

1/3
Foto: Općina Čepin
Počinje gradnja nastavno-sportske dvorane vrijedne gotovo 33 milijuna kuna.

Čepin će dobiti novu nastavno-sportsku dvoranu, vrijednu 33 milijuna kuna. Počinje, naime, njezina izgradnja.

Općina Čepin kao investitor pokrenula je inicijativu za taj projekt još 2010. godine. Potpisivanjem ugovora o suradnji na provedbi projekta dogradnje nastavno-sportske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže Čepin, koji su 4. rujna ove godine potpisali općinski načelnik Dražen Tonkovac, župan Ivan Anušić i ravnateljica škole Branka Mack Savanović, konačno se kreće u realizaciju projekta.

PROJEKT NA LOKACIJI ČEPINSKIH ZIDINA Poučno-edukativna staza kroz hrastovu i grabovu šumu

Suradnja sa Županijom

– Ovo je velika investicija u koju nitko nije imao hrabrosti ulaziti. Naime, dvorana se gradi na zemljištu u vlasništvu Osječko-baranjske županije, koja je vlasnik i osnivač OŠ Miroslava Krleže. No, iako je uobičajeno da je investitor izgradnje ovakvih dvorana osnivač i vlasnik škole, Općina Čepin upustila se u investiranje i sufinanciranje ovog velikog projekta, a sve radi dobrobiti kako učenika koji će dobiti bolje uvjete i kvalitetniju nastavu, tako i mještana koji će dvoranu moći koristiti kad se u njoj ne bude održavala nastava – ističe načelnik Dražen Tonkovac.

Općina Čepin s Osječko-baranjskom županijom sufinancira izgradnju ove dvorane u jednakim omjerima. Općina je dala izraditi i financirala izradu projektne dokumentacije, financirat će i rad nadzornih inženjera na izgradnji dvorane, ishodila je i platila građevinsku dozvolu, a potom i izmjene i dopune građevinske dozvole koje su bile nužne radi usklađivanja projekta s novim pedagoškim standardima. Samo za ovaj dio projekta Općina je do sada platila gotovo milijun kuna.

Proračunom Općine Čepin za 2020. godinu predviđena su i sredstva za izgradnju nastavno-sportske dvorane, a procijenjena vrijednost izgradnje iznosi gotovo 33 milijuna kuna.

– Većina ljudi ne zna koji postupci i koliki trud prethode realizaciji – usklađivanje projektne dokumentacije s pedagoškim standardima, dogovori oko financiranja, rješavanje imovinskopravnih odnosa… Javnost vidi kad dođu bageri, a sav onaj posao koji je potrebno odraditi ranije je zahtjevan i traje dugi niz godina – nastavlja načelnik.

Općina Čepin pomaže ublažiti negativne ekonomske posljedice koronavirusa Borba za radna mjesta: poslodavcima pokrivaju razliku između potpore HZZ-a i plaće radnika

Ukupna građevinska bruto površina planirane dvodijelne nastavno-sportske dvorane iznosi 3238 metara četvornih, a neto površina 2706 kvadrata. U dvorani će biti i 600 sjedećih mjesta te pomoćne prostorije – svlačionice. Uz dvoranu, gradit će se i tri nova igrališta jer će se dvorana graditi na postojećem igralištu, između OŠ Miroslava Krleže i dječjeg vrtića.

Staru dvoranu koja se nalazi u sklopu škole OŠ Miroslava Krleže će po dovršetku projekta izgradnje nastavno-sportske dvorane prenamijeniti u učionicu. Time će se dobiti škola u kojoj će učenici moći pohađati nastavu u jednoj smjeni i koja će po svemu odgovarati novim pedagoškim standardima.

– Dvorana će se, osim za potrebe škole, koristiti i za aktivnosti sportskih udruga i društvena događanja. Što se tiče društvenih i sportskih investicija, ovo je najveći projekt Općine Čepin. Centar za kulturu koji koristi KUD “I. K. Adamović” završili smo, sad idemo u novu etapu i drago mi je da konačno nakon deset godina i ovaj projekt ide u realizaciju – rekao je Tonkovac.

Sustavno gospodarenje otpadom Otvoreno Reciklažno dvorište u Čepinu

Nova vizura centra Čepina

Izgradnjom ove dvorane dovršit će se potpuno nova vizura centra Čepina. U proteklih pet godina obnovljen je cijeli kompleks Centra za kulturu – Narodna knjižnica Čepin, prostorije koje koriste Udruga umirovljenika Čepin i Odred izviđača Suncokret Čepin, atrij u Centru za kulturu te pročelje cijelog starog dijela Centra za kulturu.

Izgrađen je i sasvim novi dio Centra – velika moderna dvorana s pomoćnim prostorijama i svlačionicama, površine gotovo 500 metara četvornih, koju koriste KUD I. K. Adamović i plesne skupine. Ovaj dio Centra za kulturu izgrađen je i rekonstruiran uz pomoć Interreg V-A Hungary-Croatia Cooperation Programme 2014-2020., a vrijedan je više od sedam milijuna kuna. Ove godine popločan je i trg ispred Centra za kulturu te novi ulaz u školu Miroslava Krleže. Na trgu se već šest godina održava Božićni sajam u Čepinu, a za proljeće 2021. godine najavljuje se i veliki proljetni festival na istom mjestu, ako epidemiološka situacija to dopusti.

Po dovršetku dvorane Čepin će dobiti novi, moderni, u punom smislu riječi – centar – i to centar društvenih, sportskih i kulturnih događanja.