Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Završio je projekt “Race for life” (RACE)

Međunarodna suradnja u slučaju većih nesreća sad je kvalitetnija

1/2
Foto: Zagrebačka županija
Projektom je nabavljeno sedam vozila za hitnu medicinu, a nabavljeni su respiratori i automatizirani vanjski defibrilatori s edukacijskom opremom

Završio je projekt “Race for life” (RACE) sufinanciran sredstvima Europske unije, a završna konferencija održana je u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić-Gradu. Vodeći partner projekta bio je Dom zdravlja Mostar, a sudjelovali su i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore te Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta bila je 940.443 eura, od čega iznos bespovratnih sredstava iznosi 799.376 eura.

Projektom je nabavljeno sedam vozila za hitnu medicinu, a nabavljeni su respiratori i automatizirani vanjski defibrilatori s edukacijskom opremom. Organizirane su i edukacije za medicinsko osoblje o predhospitalnom zbrinjavanju traumatiziranih pacijenata, kao i edukacije nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija.

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, rekao je da je poveznica projekta bila tema potresa.

– Hrvatsku su 2020. pogodila dva razorna potresa, u Zagrebu i Petrinji, a nedavno  je potres pogodio i mostarsko područje.  Najveći doprinos projekta RACE upravo je ponuđena pomoć projektnih partnera, koji su u, slučaju potrebe, bili spremni na brzu reakciju – rekao je Gajnik.

U sklopu projekta izrađen je inače i protokol o postupanju u situacijama masovnih nesreća u prekograničnom području.