Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
ODRŽANA KOMEMORACIJA U KUSONJAMA

Mimohod istine za 23 poginula branitelja

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Strašan zločin dogodio se kada je 20 pripadnika A satnije krenulo borbenim vozilom u izviđanje neprijateljskih položaja

U Kusonjama je obilježena 30. i 28. godišnjica tragične pogibije hrvatskih branitelja. Podsjetimo, 8. rujna 1991., na blagdan Male Gospe, mučki je ubijeno 20 hrvatskih branitelja. Dvije godine poslije trojica časnika poginula su na istom mjestu odajući počast poginulim suborcima.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju kod Rakova Potoka, a nastavilo se tradicionalnim Mimohodom istine do kapelice Male Gospe u Kusonjama. Tu je poginulim braniteljima počast odana polaganjem vijenaca i prigodnim obraćanjima.

Komemoraciji su nazočili članovi obitelji, izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu sa županicom Antonijom Jozić, predstavnici gradova Bjelovar i Pakrac na čelu s gradonačelnicima Darijom Hrebakom i Anamarijom Blažević, biskup Požeške biskupije mons. Antun Škvorčević te predstavnici policije, vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Govornici su istaknuli da se ovaj strašan zločin nikada ne smije zaboraviti, a svetu misu zadušnicu služio je bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak. Strašan zločin dogodio se kada je 20 pripadnika A satnije krenulo borbenim vozilom u izviđanje neprijateljskih položaja. Dočekani su u zasjedi, nisu se mogli povući, ali nisu htjeli ostaviti ranjene suborce. Borba je trajala dan i 
noć, a sljedećeg dana aktiviran je eksploziv koji je raznio dio kuće. Većina branitelja poginula je tijekom borbe dok je nekolicina zarobljena, mučena i ubijena.