Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Omiljeno kupalište Pasjača

Minihidroelektrana na plaži uznemirila Konavljane, načelnik kaže sve je legalno

plaža Pasjača
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL
Načelnik kaže da će hidroelektrana biti smještena u već probijenom tunelu ispred kojega se ni sada nitko ne kupa, a plaža Pasjača i dalje će biti omiljeno kupalište

U tijeku je otvoreni postupak savjetovanja s javnosti o potrebi provedbe studije utjecaja na okoliš minihidroelektrane na plaži Pasjači u selu Popovićima u Konavlima. Tvrtka Maxcon iz Zagreba izradila je elaborat o utjecaju hidroelektrane na okoliš. Ako ga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nakon provedene javne rasprave usvoji, hidroelektrana na Pasjači moći će se početi graditi. Ministarstvo prima primjedbe do 16. siječnja 2017.

Bit će smještena u tunelu

Ta je informacija, objavljena u srijedu na dubrovačkim lokalnim portalima, izazvala buru negodovanja u javnosti. Navodno stanovnike Konavala nitko ništa nije pitao i za projekt prvi put čuju. Međutim, načelnik općine Konavle Luka Korda to odlučno negira.

– Riječ je o projektu koji se spominje već 10 godina. Hidroelektrana bi se gradila u tunelu probijenom još 1958. godine od Konavoskog polja do mora kojim ide višak vode iz rijeke Ljute. Gradnjom hidroelektrane bi se taj višak vode iskoristio. Hidroelektrana je ucrtana u prostorne planove općine Konavle i Dubrovačko-neretvanske županije. Investitor je austrijska tvrtka koja je već jednom dobila lokacijsku dozvolu, ali nije počela s gradnjom pa je dozvola istekla. Sada su Austrijanci kupili to područje i ponovo žele dozvolu – kaže Korda, koji ne vidi razlog za uzbunu. Napominje da je sve legalno te tvrdi da je i do sada sve bilo transparentno i uvjeren je da će tako biti i dalje. Općina će inzistirati na izradi studije utjecaja na okoliš i pokaže li se da negativnog utjecaja nema, smatra da bi hidroelektranu trebalo graditi.

Minihidroelektrana bit će smještena u već probijenom tunelu ispred kojega se ni sada nitko ne kupa, a plaža Pasjača i dalje će biti omiljeno kupalište, tvrdi načelnik.

Nećemo ostati po strani

– Hidroelektrana tu ne smeta nikomu, a voda ionako ide u more. Općina tu i nema neke velike ingerencije, ali mi smo tu kako bismo pazili da se ne dogodi kakvo zagađenje. Dat ćemo primjedbe budemo li ih imali kada proučimo utjecaj na okoliš i sve što nosi takav projekt. Nećemo ostati po strani, Općina i postoji da štiti narod i prostor, ali ljudi se ne bi smjeli ponašati tako da se prvo ljute zato što se ništa ne radi, a kada se pokušava nešto raditi, ljute se što se radi – zaključio je Korda.