Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 46 pregleda
Međimurje

Ministar Štromar u Čakovcu potpisao pet ugovora vrijedna 12 milijuna kuna

Predrag Štromar i Matija Posavec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Energetski će se obnoviti zgrada Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Selnica i školska radionica Graditeljske i Tehničke škole

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u Čakovcu je potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Radi se o pet ugovora za koje je osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Energetski će se obnoviti zgrada Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Donji Kraljevec, OŠ Selnica i školska radionica Graditeljske i Tehničke škole. Iz Međimurske županije kriterije je zadovoljilo osam projektnih prijedloga kojima će se dodijeliti preko 16 milijuna kuna. Inače, ukupno je osigurano 152 milijuna kuna, no zatraženo je povećanje zbog velikog broja prijava. Stiglo ih je 234, a kriterije je zadovoljilo 223 kojima će se dodijeliti preko 350 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kažu u Ministarstvu graditeljstva. Međimurski župan Matija Posavec najavio je da će se za preostalih iznos sredstava prijaviti na fondove Ministarstva regionalog razvoja. - Ovo je veliki dan za nas jer potvrđuje našu odrednicu usmjerenja prema zdravstvu i školovanju - zaključio je.

Kad se pridoda i obnova Ekonomske i trgovačke škole, za koju će se ugovor potpisati za koji dan, iznos bespovratnih sredstava za Međimursku županiju penje se na 16,2 milijuna kuna. Očekuje se da će se u obnovu krenuti krajem ove godine ili na proljeće 2018. Od ukupne investicije od oko 27 milijuna kuna, 60 posto pokriva Ministarstvo graditeljstva, a 40 posto Međimurska županija.