Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Neprihvatljiv za okoliš

Odbijen projekt: Elektrana Peruća mogla bi utjecati na jezero i Cetinu

Prosvjed inicijative Ne daj se, Cetino
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Nakon godinu dana isticanja argumenata znanosti i struke te protivljenja naroda, ovime je konačno dobivena jedna bitka u borbi za spas Cetine i Peruće i od uništenja i od privatnog kapitala, komentirali su u građanskoj inicijativi Ne daj se, Cetino

Ministarstvo zaštite okoliša odbacilo je projekt kombi kogeneracijske plinske elektrane Peruća ocijenivši ga neprihvatljivim za okoliš.

- Planirani zahvat bi mogao imati izravan utjecaj na akumulacijsko jezero Peruća jer je ono recipijent svih ispuštenih otpadnih voda: rashladnih, tehnoloških i protupožarnih te neizravan utjecaj na stanje toka rijeke Cetine nizvodno od brane Peruća - piše u obrazloženju Ministarstva u kojem se ističe kako još uvijek nije potpuna ocjena stanja u Cetini nakon što je izgrađena brana Peruća.

Još nije utvrđeno kako je postojeće postrojenje za proizvodnju električne energije izgrađeno 1958. odnosno brana Peruća, koja je omogućila formiranje akumulacija Peruča, utjecala na stanje bioloških elemenata kakvoće vode uzvodno i nizvodno te barijere u koritu Cetine.

U studiji su korišteni podaci o temperaturi vode u akumulaciji Peruča iz razdoblja od 1976 do 1979., a dodatna terenska istraživanja nisu provedena. Trenutno stanje u pogledu temperature vode ne može se s potpunom sigurnošću utvrditi, a u rijeci Cetini žive vrste riba čiji opstanak života i rasta ovisi o temperaturi vode.

Ekološki potencijal rijeke

Ministarstvo je zaključilo da provedba zahvata kombi kogeneracijske plinske elektrane Peruća zasigurno neće pridonijeti postizanju temeljnog cilja, a to je uspostava dobrog stanja odnosno dobrog ekološkog potencijala rijeke Cetine.

- Ocjena prihvatljivosti ovog zahvata na okoliš može se utvrditi tek po ispunjenju uvjeta koji se odnose na dobivanje relevantnih podataka. Značaj utjecaja navedenog zahvata na vode može se ocijeniti tek nakon odgovarajućeg utvrđivanja početnog stanja - piše u rješenju kojeg potpisuje Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša.

U građanskoj inicijativi Ne daj se, Cetino, ovu su odluku primili s oduševljenjem.
- Nakon godinu dana isticanja argumenata znanosti i struke te protivljenja naroda, ovime je konačno dobivena jedna bitka u borbi za spas Cetine i Peruće i od uništenja i od privatnog kapitala. Čekaju nas još brojne bitke, ali sada možemo samo zahvaliti svima koji su nas podržali i pomogli - poručio je Mislav Cvitković iz inicijative.