Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
GAREŠNICA

Ministarstvo odobrilo 2,5 milijuna kuna za knjižnicu

Foto: GAREŠNICA
Nadzor na gradilištu nakon potresa utvrdio je da zgrada više nije sigurna i preporučio je rušenje. Odlučeno je da se gradi potpuno novi objekt iz temelja

Nakon što je najavljena obnova postojeće zgrade gradske knjižnice i čitaonice u Nazorovoj ulici u Garešnici, zbog vlage i potresa koji je početkom godine oštetio tu zgradu odlučeno je da se gradi potpuno novi objekt iz temelja. Investitor radova je Grad Garešnica, izvođač domaća tvrtka Novi stan iz Kapelice, a ukupni troškovi projekta su oko šest milijuna kuna.

ČAZMA Čazma Natura dat će Gradu snažan vjetar u leđa

Dobre vijesti stigle su proteklog tjedna kada je Ministarstvo kulture odobrilo dodatnih 2,5 milijuna kuna za gradnju knjižnice, a riječ je o sredstvima dodijeljenim prema javnom pozivu tog Ministarstva na koji je Grad Garešnica još u rujnu prošle godine prijavio ovaj projekt. Podsjetimo, zgrada knjižnice prije rekonstrukcije bila je u upotrebljivom stanju i koristila se za predviđenu namjenu, no svojim smještajnim kapacitetima nije zadovoljavala naraslu potrebu za smještajem knjižne građe kao ni planove da postane jedna od žarišnih točaka kulturnog života grada.

Zbog toga se krenulo u rekonstrukciju zgrade, a nakon početka radova uvidjelo se da je njena statika loša zbog vlage u podrumu koja se proširila zidovima cijele knjižnice i uzrokovala mnogobrojna oštećenja. Ubrzo nakon početka radova dogodio se i potres te je nadzor na gradilištu utvrdio da zgrada više nije sigurna i preporučio rušenje. Zahvatom se neće promijeniti namjena ni postojeći oblik, izgled i vanjski gabariti objekta.

Planirana promjena odnosi se na sanaciju i aktiviranje podruma, odnosno smještajnih kapaciteta za potrebe arhiviranja knjižne građe, kompletno uređenje potkrovlja te uređenje prizemlja. Ulični ulaz u zgradu podići će se do visine nivoa prizemlja, a ispred njega će se izvesti prilazne stube i rampa za pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a unutar zgrade bit će postavljeno dizalo.