Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ukupna vrijednost projekata za koje su potpisani ugovori je 223 milijuna kuna

Ministrica uručila sedam ugovora vrijednih 22 milijuna kuna

Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Projekt Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, vrijedan 97 milijuna kuna, u kandidaturi je valoriziran sa 100 bodova, kaže župan Blaženko Boban

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je sedam ugovora o sufinanciranju projekata
korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je o ugovorima ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata je 223 milijuna kuna.

Korisnici su srednje škole, županijski Dom zdravlja i Grad Solin. Potpisani ugovori odnose se na projekte iz područja školstva, primarne zdravstvene zaštite, zaštite prirode i zaštite kulturne baštine.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban iznio je detalje o projektima za koje su potpisani ugovori te istaknuo da je riječ o financijskim sredstvima za dobrobit građana županije.

Škole, Dugopolje, Solin...

– Splitsko-dalmatinska županija potpisala je četiri ugovora. Kao primjer odlične pripreme projekata treba istaknuti našu srednju Turističko-ugostiteljsku školu iz Splita, na čelu s ravnateljem Ivom Bilićem, čiji je projekt vrijedan 97 milijuna kuna u kandidaturi valoriziran sa 100 od mogućih 100 bodova. Danas su kao pomoć za učešće u projektu od Ministarstva dobili 10 milijuna kuna. I druga naša srednja škola, Obrtna tehnička škola, na čelu s ravnateljem Milivojem Kalebićem, je za učešće u projektu dobila 1,4 milijuna kuna. Posebno me raduje što se današnjim potpisivanjem ugovora omogućuje nastavak projekta “Skriveni habitat” na
području općine Dugopolje. Za ovaj projekt bio je poništen natječaj, morali smo ga preprojektirati, i s ovih 6 milijuna i 140 tisuća kuna možemo nastaviti s radovima odnosno privoditi radove završetku – rekao je Boban.

Grad Solin također je potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti oko 3,600.000 kuna, a najviše, 2,240.000 kuna je za ljetnu pozornicu
Gradina.

– Za projekt ljetne pozornice Gradina u Solinu danas je potpisan ugovor vrijedan 2 milijuna 240 tisuća kuna, a što je sve napravljeno svi se možete uvjeriti ako dođete ovih dana posjetiti bar neko od niza kulturnih događanja u okviru proslave Dana Grada Solina. Drugi projekt su arheološki lokaliteti Rižinice za koji je osigurano dodatnih 340.000 kuna te na kraju ugovor vrijedan 700.000 kuna za projekt na malom Glorijetu koji se odnosi na gradnju Turističke zajednice i novih turističkih sadržaja grada Solina – rekao je Boban i zahvalio ministrici Tramišak za kontinuiranu potporu.

Ministrica Tramišak pohvalila je Splitsko-dalmatinsku županiju kad je riječ o broju projekata sufinanciranih europskim sredstvima. Zahvalila je županu i njegovim suradnicima, kao i ravnateljima škola i Doma zdravlja, na usklađenom radu i praćenju projekata od izrade do izvedbe. Naglasila je da je kraj 2023. godine krajnji rok dovršetka svih projekata iz omotnice 2017. – 2021. godine.

Plan razvoja otoka

– Ukupna vrijednost ugovorenih projekata na području SD županije je 6,7 milijardi kuna, što samo po sebi govori o predanom radu i angažmanu svih uključenih u izradu i provedbu različitih projekata koji se tiču održivog razvoja, vodoopskrbe, odvodnje vode, zbrinjavanja otpada i svega potrebnog za podizanje kvalitete života na otocima, u Zagori i na području cijele županije – izjavila je ministrica Tramišak.

Boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica je završila na Hvaru gdje je predstavila nacrt Nacionalnog Plana razvoja otoka koji će biti strateški okvir za financiranje budućih projekata za otočane. Potpisala je i ugovore vezane za gradnju infrastrukture potrebne za predškolski odgoj i obrazovanje na otoku Hvaru, vrijedne 4 milijuna kuna, i na otoku Braču, vrijedne 3 milijuna kuna.