Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska 4185 pregleda
Poljoprivrednik Perica Gučanin tvrdi:

Misteriozna životinja skrivila smrt 211 ovaca: 'Uvezeni mi vukovi kolju ovce'

Ovce
Foto: Robert Anić/PIXSELL/Ilustracija
Dok poljoprivrednici krive vukove, u Ministarstvu zaštite okoliša tvrde da ne uvoze vukove

Uginuće čak 211 ovaca na imanju uglednog poljoprivrednika Perice Gučanina na području općine Udbina prije tjedan dana ostat će, izgleda, nesretan slučaj u kojem je vlasnik doslovno izgubio i ovce i novce.

- Ovce, njih 900, bile su u toru ograđenom ogradom visokom 2,15 metara, što vuku nije problem preskočiti. To se događalo i prije. Vjerujem da je tako bilo i kobne večeri; vuk je zaklao sedam ovaca, a ostale su panično počele bježati prema prostoriji i u tom stampedu i naguravanju su se međusobno ozlijedile i ugušile. Ukupno mi je tako stradalo čak 211 ovaca. Odmah sam pozvao nadležne inspektore koji su sve pregledali i odmah mi rekli da napad na sedam ovaca nije specifičan za napad vuka. Još čekam službeni izvještaj. Istina je da ovce nisu ugrižene za vrat, što rade vukovi - pojašnjava P. Gučanin - već za slabine, zbog čega su nekima od njih i crijeva izvađena.

Već je bilo sličnih napada

- Nedavno je sličnih napada na stoku bilo i kod mojih kolega u Lici, pa sumnjamo, a o tome se i dosta priča u Lici, da nadležni uvoze vukove. Dovoze u Liku vukove koji nisu kao ovi domaći, pa se sa životinjom isprva igraju, hvataju ih za plećku ili trbuh – smatra Gučanin. Šteta je čak 300.000 kuna, s obzirom na to da su neke ovce, a riječ je o pasmini travnička pramenka, bile i bređe.

- Nema tragova ulaska životinje nigdje drugdje na imanju, pa nagađanja da su to bili divlji psi ili neke druge životinje ne stoje. Pas, da je ulazio, napravio bi rupu ispod ili negdje u ogradi. Samo vuk može preskočiti tako visoku ogradu, a i pasa lutalica u ovom kraju nema – dodaje Perica Gučanin koji godišnje na OPG-u proizvede od 25 do 30.000 litara prvoklasnog ovčjeg mlijeka i na tržištu proda do 700 janjaca. Iz Ministarstva zaštite okoliša potvrđuju nalaz svojih inspektora. Navode da je, po zaprimljenoj prijavi štete na ovcama, Ministarstvo isti dan uputilo na očevid stalnog vještaka ovlaštenog za utvrđivanje i procjenu štete od životinja strogo zaštićenih vrsta te člana interventnog tima za vuka i risa u RH.

Ovce su stradale u stampedu

- Očevidom je utvrđeno da ni na jednoj ovci nema tragova ugriza ni drugih znakova prisutnosti vuka ili neke druge životinje. Kod šest ovaca je zbog stampeda došlo do pucanja trbušne stijenke, no to nije povezano s ugrizima, već je uzrok tome mehanička sila do koje je došlo stiskanjem ovaca tijekom stampeda. Nakon očevids sastavlja se zapisnik i dostavlja Ministarstvu. U ovom slučaju, prema nalazu i mišljenju vještaka, štetu nije počinio vuk. Također, teza o uvozu vukova je apsolutno neistinita. Ministarstvu zaštite okoliša je cilj očuvati našu populaciju vuka, a time i njezinoga genskoga fonda, pa bi bilo kakvo unošenje vukova iz drugih područja, iz aspekta zaštite prirode, bilo potpuno neprihvatljivo – rekli su u Ministarstvu zaštite okoliša.