Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Desna Martinska Ves

Mještani protiv reciklažnog dvorišta

Mještani se boje da bi reciklažno dvorište moglo utjecati i na kvalitetu vode iz bunara
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
- I sami kapaciteti reciklažnog dvorišta su daleko veći od potreba naše općine, stoga opravdano strahujemo da bi se otpad ovdje dovodio iz drugih sredina – dodaje Josip Hajnić, prvi susjed parcele na kojoj je planirana gradnja objekta

Mještani Desne Martinske Vesi protestiraju protiv najavljene gradnje reciklažnog dvorišta u njihovu mjestu. Kazuju kako se dvorište gradi ni stotinjak metara od zaštićenog Odranskog mosta te isto toliko udaljeno od crkve, trgovine, zgrade općine te rijeke Save.

Reciklažno dvorište Primopredaja U Jasenovcu uskoro reciklažno dvorište

- Iako su htjeli u Općini prikriti Studiju utjecaja na okoliš mi smo uspjeli u zadnja dva dana reagirati s desecima primjedbi, no sve su odbijene. Nije nam jasno zbog čega se forsira ova lokacija nasuprot alternativne u Mahovu, dvostruko veće, bolje opremljene i predviđene također u općinskom Planu gospodarenja otpadom. Bila bi time i jeftinija – kazuje nam nezavisni općinski vijećnik Ivica Dadović ističući kako razumiju zakonsku odredbu po kojoj općina mora imati reciklažno dvorište, no da smatraju kako ova u njihovu naselju za to nikako nije prikladna.

Peticiju protiv ove lokacije potpisalo je 90-ak mještana s područja Desne Martinske Vesi, a uznemiruje ih i to što se među 50-ak vrsta otpada koje će se odlagati u reciklažnom dvorištu nalazi i onaj s azbestom te teški otrovi.

Reciklažno dvorište u Kapeli s radom bi trebalo početi idućeg proljeća Gospodarenje otpadom Nakon gradnje reciklažnog dvorišta, edukacija za građane

- I sami kapaciteti reciklažnog dvorišta su daleko veći od potreba naše općine, stoga opravdano strahujemo da bi se otpad ovdje dovodio iz drugih sredina – dodaje Josip Hajnić, prvi susjed parcele na kojoj je planirana gradnja objekta. On je pokrenuo i zaseban sudski spor jer će mu budući objekt zakloniti jedini pristup dijelu njegove zemlje. 

Ivan Dinčec ističe problem poroznosti zemlje, čime će, kaže, reciklažno dvorište na pola puta od rijeke Odre i njihovih bunara biti opasnost.

- Naši bunari su veza s Odrom i normalno da će u slučaju nekog incidenta na reciklažnom zemljištu, zbog izrazito vodopropusnog tla, bunari biti ugroženi – napominje Dinčec. 

Inače, lokacija za reciklažno dvorište bila je do 2016. godine predviđena u naselju Luka Lijeva, nakon čega se ta lokacija izbacuje, a dodaju one u Desnoj Martinskoj Vesi i Mahovu. Većina u Općinskom vijeću (HDZ-HSS-MOST) izglasala je kao konačnu ovu u Desnoj Martinskoj Vesi uz obrazloženje kako njoj gravitira puno više ljudi, a dostupnost je jedna od bitnih stvari za ovakve objekte.

Reciklažno dvorište u Požegi Realizacija projekta od 5 milijuna kuna S reciklažnim dvorištem nestat će i divlji deponiji