Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Realizacija projekta od 5 milijuna kuna

S reciklažnim dvorištem nestat će i divlji deponiji

Reciklažno dvorište u Požegi
Foto: Grad Požega
Građani će u reciklažnom dvorištu besplatno moći odložiti 34 različite vrste otpada - od otpada iz kućanstva do zelenog otpada

U Industrijskoj ulici u Požegi započela je realizacija 5 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, koji s 85 posto sredstava sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 do 2020.

škola Radovi Bolji uvjeti za učenike Osnovne škole Dobriše Cesarića

Ispunjenje propisa EU

Nositelj je projekta Grad Požega, a provodi se u suradnji s požeškim Komunalcem koji će biti upravitelj dvorišta nakon izgradnje i ishođenja uporabne dozvole sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Izgradnjom dvorišta ispunit će se direktiva EU da se u prijelaznom razdoblju do 2020. godine postupno smanji količina biorazgradivog otpada na odlagalištima te na 50 do 70 posto poveća količina odvojeno prikupljenog papira, stakla, metala, plastike i građevinskog otpada. Edukacijom stanovništva prikupljeni odvojeni otpad povećao bi se za čak 780 tona.

– Vidimo da Industrijska zona pomalo dobiva svoj oblik i mi radimo na tome da uistinu našim sugrađanima život učinimo što ugodnijim i kvalitetnijim, prvenstveno mogućnostima zapošljavanja. Pozivam sve sugrađane da od jeseni, kada reciklažno dvorište bude stavljeno u funkciju, onamo dovoze svoj otpad kako bismo očuvali okolinu i podigli svijest o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada. Očekujemo potpuno nestajanje divljih deponija jer građani će moći svaki radni dan dovesti sve vrste otpada i više neće biti nikakvih opravdanja za nesavjesno ponašanje – poručio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić prilikom obilaska radova.

Kompletnu pripremu projektnog prijedloga izradile su stručne službe Komunalca u suradnji s Gradom i Upravnim odjelom za Europske integracije. Reciklažno dvorište smjestit će se na površini od 3493 četvorna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 četvornih metara. Građani će u reciklažnom dvorištu moći odložiti 34 različite vrste otpada potpuno besplatno – od glomaznog otpada i otpada iz kućanstva do zelenog otpada i motornih ulja, gotovo sve što postoji u jednom kućanstvu i oko njega.

Smanjenje miješanog otpada

– Glavni cilj uspostave reciklažnog dvorišta upravo je smanjenje količine komunalnog miješanog otpada, čime će se istovremeno povećati količine odvojenog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti – istaknuo je direktor požeškog Komunalca Anto Bekić na uvodnoj konferenciji projekta u travnju.

Neki od ciljeva projekta su i informiranje građana Požege o ulozi reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima te informativno-obrazovne aktivnosti o pravilnom odvajanju otpada. Ugovorena vrijednost radova izgradnje iznosi 3,185.465,20 kuna, izvodi ih tvrtka Promet građenje d.o.o., dok je za nabavu opreme ugovorena vrijednost radova u iznosu od 773.950,00 kuna, a provest će je tvrtka Tehnix d.o.o.

Darko Puljašić Parkiralište se seli? Gradska vlast želi funkcionalan i oku ugodan glavni gradski trg