Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Raspisan natječaj za dugoročni zakup građevinskih parcela uz mogućnost otkupa

Mlade obitelji za 90 kuna mjesečno do parcele za gradnju kuće u Prugovu

Prugovo
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Prugovo, udaljeno samo pola sata vožnje od Splita, ima školu i vrtić, a uskoro će dobiti i suvremeno sportsko igralište za koje je Općina Klis nedavno objavila natječaj za gradnju u vrijednosti od 5,8 milijuna kuna

Općina Klis raspisala je natječaj za zakup parcela na općinskom zemljištu u Prugovu za gradnju obiteljskih kuća. Građevinske parcele veličine su oko 600 metara četvornih, komunalno su opremljene priključcima za vodu i struju. Njihova procijenjena tržišna vrijednost je 20 eura po metru četvornome, a Općina Klis nudi u dugoročni najam cijelu parcelu po početnoj cijeni od 90 kuna mjesečno. Natječaj je primarno namijenjen stanovnicima Općine Klis, ali i drugi zainteresirani će se u budućnosti moći natjecati. Mlade obitelji koje će svoj dom izgraditi na parcelama u Prugovu bit će oslobođene i plaćanja komunalnog doprinosa, što je ušteda od 20-ak tisuća kuna.

Koprivnica POTICANA STANOGRADNJA Pred dovršetkom dvije stambene kuće

Pripremljeno šest parcela

– Zemljišta koja nudimo po minimalnim cijenama omogućit će mladim obiteljima u našoj općini da uz znatno niže troškove riješe stambeno pitanje i tako osiguraju ključne preduvjete za budućnost. Budući da je cijelo područje Dalmatinske zagore proteklih desetljeća bilo podložno valu iseljavanja, ovakvim pozitivnim demografskim mjerama i pronatalitetnim politikama želimo zadržati stanovništvo i stvoriti uvjete za kvalitetan život, rad i podizanje obitelji – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Ponuditelji mogu biti bračne zajednice, izvanbračne zajednice i samohrani roditelji. Za gradnju je pripremljeno šest parcela na općinskom zemljištu. Početna cijena iznosi 90-ak kuna, a dodjeljivat će se prema kriteriju najvećeg ponuđenog iznosa. Ugovor o pravu građenja potpisuje se na 99 godina, a zakupcima se nakon deset godina otvara mogućnost otkupa u koji će se uračunati sredstva koja su na ime zakupa već uplaćena. No pravo otkupa može se ostaviti i u nasljedstvo s obzirom na to da je, prema zemljišnim knjigama, vlasnik ona osoba kojoj je Općina na natječaju dodijelila zemljište.

Nova lipička ergela Započela gradnja Nova lipička ergela imat će prezentacijsku dvoranu, suvenirnicu, vidikovac, info centar...

Prugovo je samo pola sata vožnje od Splita, ima školu i vrtić. Uskoro će dobiti i suvremeno sportsko igralište za koje je Općina Klis nedavno objavila natječaj za gradnju u vrijednosti od 5,8 milijuna kuna. Uz zemljište u Prugovu, koje je raskrčeno za gradnju budućih kuća, gradit će se i cesta, nakon što se završe građevinski radovi na stambenim objektima. Iduće godine Općina planira ponuditi i dodatne 22 parcele na predjelu Ozrne. Neće se stati na tome, Općina planira ukupno ponuditi stotinjak takvih parcela.

Bez druge nekretnine

Ponuditelj mora biti državljanin Republike Hrvatske te jedan od bračnih ili izvanbračnih drugova mora imati prebivalište ili boravište na području općine Klis najmanje tri godine prije objave ovog natječaja uz uvjet da drugi bračni, odnosno izvanbračni drug mora imati prebivalište ili boravište na području općine Klis u trenutku objave natječaja. Ponuditelji ne smiju u trenutku davanja ponude biti stariji od 50 godina. Usto tako, ponuditelji ni članovi njihova domaćinstva ne smiju imati u vlasništvu ili suvlasništvu obiteljsku kuću, stan, kuću za odmor, građevinsko zemljište ili poslovni prostor na području Republike Hrvatske koja rješava njihovo stambeno pitanje. Vlasništvo nekretnine ne mogu imati djeca ponuditelja ni njihovi roditelji ako žive u istom kućanstvu ili imaju prijavljeno prebivalište na istoj adresi. Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu u iznosu od 1000 kn u korist proračuna Općine Klis. Natječaj je otvoren do 16. listopada do 9 sati, a istog dana u 10 sati na javnoj sjednici Povjerenstva otvorit će se ponude i izabrati najpovoljnije. Natječaj je objavljen na mrežnoj stranici Općine Klis.