Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Započela gradnja

Nova lipička ergela imat će prezentacijsku dvoranu, suvenirnicu, vidikovac, info centar...

Nova lipička ergela
1/3
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Gradnja nove lipičke ergele nesumnjivo će dati jak vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Slavonije. U preostalim fazama projekta Raminac u Lipiku će biti sagrađeni i adrenalinski park, novi hipodrom te novi smještajni kapaciteti.

U Lipiku je započela gradnja dijela cestovne infrastrukture kao predradnja za gradnju nove ergele. Riječ je o prvoj od četiri faze 47 milijuna eura vrijednog projekta Raminac koji će se realizirati na rekreacijskom području oko istoimenog jezera na površini od 89 hektara, što podrazumijeva gradnju vodovoda i kanalizacije.

Turistički sadržaji bit će prilagođeni malim skupinama i pojedinačnim posjetima “Lipik je grad koji je stvoren za uživanje, rekreaciju i odmor, želimo da to i ostane”

Radovi su vrijedni 610 tisuća kuna i trebali bi biti završeni u proljeće iduće godine, a za izvođača je odabrana požeška tvrtka Promet građenje. Uvođenju u posao nazočio je i predstavnik tvrtke MD projekti, koja je zadužena za nadzor.

Živi spomenik

Krajem ove ili početkom iduće godine počet će i gradnja samog objekta s prezentacijskom dvoranom, suvenirnicom, vidikovcem, info centrom i drugim pratećim sadržajima, čija je vrijednost procijenjena na 49 milijuna kuna. Državna ergela Lipik živi je spomenik Domovinskom ratu, povijestii tradiciji uzgoja konja, a ujedno je i dom za oko 90 predivnih lipicanaca. Podsjetimo, devedesetih godina prošlog stoljeća konji su otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2017. godine.

U suradnji s Vladom

– Povratak lipicanaca važan je jednako kao i povratak svih građana Lipika nakon Domovinskog rata. Nakon svega što su prošli, od progona, ubijanja i izgladnjivanja pa nadalje, oni su se vratili u svoj grad. Nažalost, štale u koje su se vratili lipicanci u međuvremenu su privatizirane, pa država svaki mjesec za najam plaća 40-ak tisuća kuna, a uz to su i skučene i nemaju nikakve popratne sadržaje. Stoga se veselimo gradnji nove ergele u suradnji s Vladom RH – rekao je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Đakovo Dio Đakovačkih vezova Konjička natjecanja na Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo

Gradnja nove lipičke ergele nesumnjivo će dati jak vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Slavonije. U preostalim fazama projekta Raminac u Lipiku će biti sagrađeni i adrenalinski park, novi hipodrom te novi smještajni kapaciteti.