Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ostaju u Slavoniji

Mladi parovi gradit će kuće na gradskoj zemlji

Slavonski Brod
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Kad sagrade obiteljsku kuću na gradskom zemljištu, nakon deset godina imaju ga pravo otkupiti, što je mnogima dodatni motiv

Pet mladih bračnih parova, od kojih neki već imaju prinove, potpisali su ugovore s Gradom Slavonskim Brodom o osnivanju prava građenja obiteljske kuće na gradskom zemljištu. Placeve na kojima će graditi svoje kuće obitelji će moći otkupiti za deset godina, pri čemu će od cijene biti odbijene sve mjesečne uplate Gradu kroz taj period, a za samu izgradnju i useljenje na izabranu gradsku lokaciju imat će rok od tri godine. Riječ je o projektu čiji je cilj zadržati mlade obitelji u Slavoniji. Marija i Anto Grgić na potpisivanje ugovora došli su s bebom. Dosad su živjeli u podstanarskom stanu, a sve o čemu sanjaju je vlastita kuća.

bebe Slavonski Brod Veliki interes za novom pronatalitetnom mjerom

- Razmišljali smo o odlasku, ali sada nam se ukazala lijepa prilika da napravimo nešto svoje. Novac koji smo plaćali za najam od sada ćemo ulagati u svoju kuću, tako da ostajemo u Slavonskom Brodu. Za nekoga tko kreće ispočetka uvjeti su doista jako dobri. Planiramo izgraditi kuću od 130 ili 140 kvadrata - rekla je Marija Grgić.

Kristina i Stjepan Vukelić procjenjuju kako će im za gradnju kuće s unutarnjim uređenjem trebati oko pola milijuna kuna, ali prednost je što će sami birati kako će njihov budući dom izgledati. - Preselila sam se iz Osijeka u Brod. Suprugu i meni ova je mjera dobra došla jer ne moramo razmišljati u kupovini zemljišta, bez toga bismo teško uspjeli samostalno riješiti stameno pitanje. Odlučili smo se na danas popularnu montažnu kuću, tako da će cijeli proces oko useljenja biti ubrzan - kazala je Kristina Vukelić. Gradonačelnik Mirko Duspara u šali je primijetio kako je njezinim dolaskom Brod dobio jednog stanovnika više, a Osijek je jednoga izgubio.

- Cilj nam je popuniti svih sto placeva koje smo planirali za  mlade obitelji koje će živjeti u Slavonskom Brodu. U godinu dana stigli smo do brojke od 19 obitelji i mislim da je to dobro, jer uz zemljište koje su riješili oni ipak trebaju rješavati i kredite i ostalo, a to kod mladih uvijek izaziva određenu nesigurnost. Iz razgovora s njima vidjeli smo da su zadovoljni, jer ovdje nema onog uobičajenog početnog pologa od 15 ili 20 tisuća eura za kupnju zemljišta. Ovdje to dobivaju za 100 kuna - rekao je Duspara.

Zajedno više možemo u Brodu Edukacija i sport Plamen Turneje radosti uzdigao se u Slavoniji