Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska 16311 pregleda
Širenje poslovanja

Mladi Slavonac svojim uređajima osvaja Kuvajt

Ivan Jelušić iz Kaptola
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Uređaji i rješenja za udaljeni nadzor potrošnje struje, plina, vode... dio je ponude koju Ivan Jelušić iz Kaptola plasira na kuvajtsko tržište

Komercijalizacija proizvoda najveći je problem većini inovatora, ali ne i Ivanu Jelušiću (26). Ovaj kreativni mladić iz Kaptola kraj Požege pozornost javnosti privukao je svojim u:Plug punjačem budućnosti, a njegovo ime u svijetu poduzetništva odzvanja već tri godine.

S kolegama iz osječke tvrtke Reaktor, koja je u međuvremenu izrasla u pravi brend, pokrenuo je više uspješnih projekata, a posljednji od njih odveo ga je u Kuvajt. S tamošnjom tvrtkom AEA Manufacture potpisali su ugovor o suradnji čiji je cilj plasman njihovih tehnologija i proizvoda na tržište Kuvajta i Bliskog istoka.

– Cijela priča počela je prije godinu i pol dana, kada sam prvi put poslovno otišao u Kuvajt. Izgradili smo mrežu poslovnih kontakata i prije dva mjeseca došli u poziciju da konkretiziramo našu ideju o ulasku na tamošnje tržište – kaže Jelušić. Sklapanju ugovora s kuvajtskim partnerom pridonio je nedavni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj bogatoj arapskoj zemlji. Prvi klijenti su im vlasnici poslovnih zgrada za koje pripremaju moderna tehnološka rješenja za povećanje sigurnosti posjetitelja, optimiziranje potrošnje energije te razvoj posebnih proizvoda.

– Imamo više vlastitih projekata i proizvoda koje želimo plasirati u Kuvajt. Prije svega, to su uređaji i tehnološka rješenja za udaljeni nadzor potrošnje električne energije, plina, vode, povećanje sigurnosti u poslovnim zgradama te različiti uređaji potrošačke elektronike – ističe Jelušić. Osim što prodaju svoje postojeće proizvode, za velike klijente iz Kuvajta razvijat će i specijalna personalizirana rješenja upravo u tim kategorijama. – Mi nismo klasični inovatori, nego prije svega inženjeri kreativci koji su uspjeli naći model financiranja svojih inovacija i plasmana na tržište – zaključio je Jelušić.