Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Zastupljenost žena u lokalnoj politici

'Moramo učiniti sve da pokažemo da smo ravnopravne s muškarcima'

Hrvatska zajednica županija
Foto: Hrvatska zajednica županija
U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina sa suradnicama primio je dužnosnice regionalnih samouprava iz cijele Republike, sudionice panel rasprave o zastupljenosti žena u lokalnoj politici

- Osobito mi je zadovoljstvo što je Hrvatska zajednica županija izabrala upravo Primorsko-goransku županiju za skup o zastupljenosti žena u lokalnoj politici, a što govori da u tome prednjačimo u Republici Hrvatskoj - rekao je župan Zlatko Komadina te podsjetio da su u samoupravama većinom zaposlene žene, što u PGŽ iznosi dvije trećine.

- Malo je drukčije  kad je riječ u rukovodećim mjestima, ali to kod nas nije slučaj budući da su  8 od 12 pročelnika žene. Prema tome, žene vode u Primorsko-goranskoj županiji - zaključio je Komadina.

U ime okupljenih dužnosnica prisutnima se obratila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek iskazavši zadovoljstvo susretom žena koje su aktivne u provođenju javnih politika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Istaknula je kako su to žene koje pomiču granice, nastoje provoditi lokalne politike uz bok muškarcima te prije svega žele osnažiti  ostale žene da se kandidiraju i uključe u politički život svojih mjesta, općina, gradova i županija.

- U odnosu na Europsku uniju ne stojim dobro. Posljednji parlamentarni izvanredni izbori pokazali su da nikad manje žena nije ušlo u Hrvatski sabor. Postotak od 12,7% zaista ne zadovoljava i daleko je ispod prosjeka koji mi žene želimo. Za jednu članicu EU taj je podatak zaista poražavajući te moramo učiniti sve da pokažemo da smo ravnopravni sa muškarcima u provođenju javnih politika te općenito u društvenom životu svojih zajednica", zaključila je  Petek.
 
Predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ Irene Gregorović Filipčić istaknula je da se PGŽ, u odnosu na Republiku Hrvatsku, po pitanju žene u politici nalazi u sredini. Brojem žena u Gradskom vijeću prednjači Grad Rijeka sa 40% žena, a u Skupštini Primorsko-goranske županije ima ih preko 30%.
 
Prisutne je pozdravila i zamjenica župana Marina Medarić koja će uz Sanju Bošnjak, jedinu obnašateljicu dužnosti župana, Sonju Borovčak, bivšu krapinsko-zagorska županicu, Dijanu Kobas Dešković, idejnu začetnicu MAMFORCE te načelnicu općine Jakovlje Snježanu Bužinec i gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić sudjelovati na sutrašnjem panelu.
 
Nakon primanja, Dijana Kobas Dešković održala je  prezentaciju "Igrati veliko" (u privitku) na temu osnaživanja i aktiviranja žena. U sklopu prezentacije prisutne je upoznala s MAMFORCE konceptom, strateškim alatom promjene organizacijske kulture koji pomaže kompanijama pri kreiranju podržavajuće i uključujuće radne klime bazirane na otvorenoj komunikacije i povjerenju uz poštovanje različitosti.