Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Mještani čekaju gradnju mosta na Križnici

Most će biti dugačak 134,90 i širok 8,85 metara, s pješačkom stazom uz obje strane za siguran prolaz

Foto: Kristijan Toplak
Na mjestu trenutačnog mosta otkrivena je velika erozija i iznimna vodna snaga Drave pa će gradnja novog mosta biti izazovan posao

Most na Dravi na Križnici mještani nestrpljivo čekaju već godinama, a upravo je on bio prioritetna tema sastanka generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, župana Igora Androvića i suradnika.

ostale još samo 'finese' Do Požege 20 minuta brže: Radovi na dionici pri samom kraju

Most će se nalaziti uzvodno od skelskog prilaza, u blizini visećeg pješačkog mosta, a protezat će se na 134,90 metara duljine i 8,85 metara širine. Uz kolnik, širine 6 metara, obostrano će biti pješačke staze.

Nestabilna obala

Njegova gradnja omogućit će siguran prolaz pješacima, biciklistima, motociklistima. Ako ne koriste skelu, danas svi oni idu starim visećim mostom na vlastitu odgovornost. Novi most omogućit će i promet vozilima, koja su danas ovisna o skeli, a ona, pak, o vodostaju Drave i vremenu. Zoran Đuroković istaknuo je da je na području na kojem se trenutačno nalazi most otkrivena velika erozija i iznimna vodna snaga rijeke Drave pa će gradnja novog mosta biti izazovan posao.

– Most je na iznimno nepovoljnom morfološkom profilu nestabilne obale. Dugi niz godina radili su se odgovarajući zahvati, ali oni kamenim nabačajem nisu uspjeli stabilizirati to područje. Primjetna je velika erozija. Vodna snaga rijeke Drave na tom području je iznimna – objasnio je Đuroković te naglasio da nije upitna gradnja novog mosta. Problem bi se trebao riješiti posebnim vodnim građevinama koje će umiriti vodu i osigurati minimalnu eroziju stupova mosta te zaštititi desnu obalu rijeke koja je do sada bila trajno ugrožena.

Luka Vukovar Nadvožnjak gotov do početka kolovoza

– Napravit ćemo koordinirani projekt, dogovor je najkasnije do kraja godine. Dosad je bilo pokušaja, ali nikad ovako sustavnih za rješavanje ove problematike. Upravo tako odgovaramo na potrebe Virovitičko-podravske županije, daljnjeg razvoja stabilizacije obale rijeke Drave i, konačno, na omogućavanje gradnje mosta – naglasio je Đuroković.

Razvoj turizma

Završni su to koraci u dobivanju građevinske dozvole za gradnju mosta, ali i za pribavljanje potrebnih sredstava. – Riječ je o projektu koji ne samo da stanovnicima i izletnicima Križnice omogućuje sigurnu i stalnu povezanost s kopnom nego i o važnoj investiciji koja će dugoročno utjecati na turizam cijele Pitomače, pa i županije – poručio je saborski zastupnik Josip Đakić.

Sjednica Gradskog vijeća Do kraja ljeta završit će se novi rotor u Garešnici