Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
POČELA JE BERBA

Mraz je smanjio urod, no grožđe je vrhunsko, puno i sočno

Foto: Zagrebačka županija
Manifestacija “Kak su brali naši stari”, ove je godine bila proširena biciklijadom, natjecanjem u pripremi kotlovine i narodnim veseljem

Ubrani su prvi grozdovi portugisca, a time je i simbolično označen početak ovogodišnje berbe grožđa. Naši stari znali su ubrano grožđe prešati po starim običajima gazeći po njemu bosim nogama, a upravo to su radile dame u vinogradu obitelji Josipa Biffa u Rozgi, gdje je i simbolično “otvorena” sezona berbe grožđa u zagorskom dijelu Zagrebačke županije.

Manifestacija “Kak su brali naši stari”, uza samu ceremoniju berbe – okončane prešanjem grožđa i naposljetku ispijanjem mošta – ove je godine bila proširena biciklijadom, natjecanjem u pripremi kotlovine i narodnim veseljem.

– Ovo je jedan od proizvoda naše turističke destinacije – komentirao je Vladimir Šinko, direktor Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi.

Prisutna je bila i direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović rekavši da kontinent, kako bi privukao goste, uvijek mora 
dati više.

– Shvatili smo to, pa naše turističke zajednice, kroz svoje proizvode, nude autentičan doživljaj destinacije – rekla je Alilović.

U berbu je pošla i Martina Glasnović, aktualna predsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

– Zagrebačka županija podupire manifestacije koje su vezane za  očuvanje tradicije. Jedna smo od najprepoznatljivijih vinogradarskih regija u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. Spoj Županije, naših bespovratnih potpora, i ovih vrijednih ljudi daje rezultate: vrhunska vina! – poručila je predsjednica Skupštine.

Svoje članove u vinogradu Josipa Braje okupila je i udruga Portugizac Plešivica, a Željko Gregorić, tajnik udruge Portugizac Plešivica, rekao je da je godina za vinare počela stresno, uz hladnu frontu i mraz koji je smanjio urod.

– Manji urod dao je vrhunsko grožđe. Puno je i sočno – rekao je Gregorić.